BiHPolitika

Kovačević o napuštanju DF-a: Između prijateljstva i uslovljene političke “karijere” biram prvo

U pismu s potpisom Kovačevića, profesor s Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu navodi kako je DF za njega uvijek bila Željko Komšić, utjelovljenje jedne pravedne i državotvorene politike, obećanje i nada da postoji budućnost. Međutim, kako smatra, viziju DF-a ne dijele svi u stranci, a posebno ne saradnici bliski Komšiću.

“Usvojeni pristup podjele na ‘članove od prvog dana’ i ‘pridošlice’ te izražen elitizam i pravo prvenstva za one koji se smatraju autentičnim članovima, ozbiljan je problem koji iznutra potresa Demokratsku fronu i kao takvu je već etiketira u javnosti. Smatram da se meni kao ‘pridošlici’ nije moglo spočitati ništa. Svoje ime sam donio u DF, kao stručnjak se nisam izgradio u okvirima političke partije, niti sam na bilo koji način iskoristio političku poziciju u stranci za lično napredovanje. Kao što i sami znate, mene ne zanimaju političke pozicije, materijalna kompenzacija ili bilo kakva privilegija koja može doći od stranačkih pozicija”, napisao je Konačević.

On je dalje naveo kako ga vrijeđa saznanje da ljudi koji obnašaju odgovorne funkcije u stranci šire lošu sliku o njemu samo na osnovu činjenice da je on prijatelj Bakira Alispahića te da mu se zbog toga ne može ukazati povjerenje. Kovačević je naglasio kako se on ponosi na njegovo prijateljstvo s Alispahićem.

“Moje prijateljstvo sa Bakirom Alispahićem koji je istovremeno i moj uvaženi kolega profesor na fakultetu, nikada nisam krio, dapače, istim se ponosim s obzirom na Bakirovu društvenu i političku vrijednost, te njegovu, slobodno mogu reći, historijsku težinu. Vaši saradnici, a vama je poznato o kome se radi, svoje sasvim lične razloge neobuzdanog otpora prema Alispahiću prenose i u profesionalnu sferu, zloupotrebljavajući svoje visoke pozicije u tu svrhu, nanoseći tako stranci štetu ovim nepozvanim privatiziranjem. Tako su Bakirovi vrlo konkretni napori na jačanju ove mlade stranke ostali neprimjećeni, pa i odbačeni i poništeni s vaše strane, a moja uloga nezapažena i relativizirana”, istakao je Kovačević.

Na kraju pisma, prije nego je poželio Komšiću puno sreće u daljnjem radu i borbi za državu, Kovačević je naglasio kako će ostati prijatelj s Alispahićem dok je živ.

“Između dugogodišnjeg prijateljstva i ovakvim neprihvatljivim ličnim kriterijima
uslovljene političke ‘karijere’, bez dileme biram prvo. Nevjerovatan je i sramotan obim uvreda koje se u prostorijama vaše stranke, u krugovima vaših najbližih saradnika iznose na račun imena Bakira Alispahića, u čemu ne želim učestvovati. Utoliko Vas, uvaženi predsjedniče, obavještavam da napuštam Demokratsku frontu. Moja moralna obaveza je bila da Vas upoznam sa razlozima mog nezadovoljstva koje za posljedicu ima moj odlazak iz stranke. 0 ovome nemam namjeru obavještavati niti javnost niti članove stranke, osim onih koji su uključeni u proceduru brisanja mog imena iz evidencija članstva Demokratske fronte”, zaključio je Kovačević.

Klix
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close