Kosovska parlamentarka Labinote Demi-Murtezi: Marama je dio moje emancipacije

Kosovo je nakon parlamentarmnih izbora, 8. juna, dobilo prvu poslanicu u Skupštini koja nosi maramu u skladu sa islamskim propisima.

(Anadolija)

Labinote Demi-Murtezi do sada je obavljala dužnost direktorke Direktorijata za zdravstvo u opštini Gnjilane. Diplomirala je albanski jezik i književnost. Udata je i ima dva sina. U Skupštinu Kosova ušla je kao kandidatkinja Partije pravde (PD) i bila je na listi koalicije okupljene oko Demokratske partije Kosova Hashima Thacija.

Demi-Murtezi je dobila 14.232 glasa birača i time pretekla po broju glasova Ferida Aganija, lidera partije iz koje dolazi, ali i sve žene kandidatkinje na listi koalicije PDK-a.

Razbijanje predrasuda

Ona ističe da je bila jako dobro prihvaćena i kao kandidatkinja za gradonačelnicu opštine Gnjilane na lokalnim izborima prošle godine.

“Za mene su lokalni izbori bili prilika da me građani vide i čuju, jer je postojala predrasuda da kada nosiš maramu treba da sediš kući, da ako nosiš maramu ne znaš da radiš ništa drugo. Ako si stavio maramu, ne znači da treba da ostaneš na tome i da ćutiš. Ja sam dokazala da ne treba ćutati i radiću još i više za sebe i svoju profesiju i za sve žene gde god da su zato što su njihova prava višestruko ugrožena.”

Ona kaže da je kao pokrivena žena imala mnogo problema i da, iako je albanologiju završila pre deset godina, nikada nije mogla da radi u profesiji za koju je školovana. S toga, prema njenoj oceni, sama kandidatura za poslanicu Skupštine, znači mnogo za Kosovo i za pokrivene žene.

Demi-Murtezi dodaje da njena kandidatura znači i da Ustav ne poznaje tabue.

“Određene osobe unutar određenih političkih partija podižu tabue i trenutno je moderno, ako tako mogu reći, da se bavimo verskim slobodama i da ih ugrožavamo, pozivajući se na emancipaciju. Za mene ne znači emancipacija ako ne nosiš maramu. Za mene je to moje pravo, moja želja, deo moje emancipacije kao školovane žene uključene u politiku”, kaže nova kosovska poslanica.

Diskriminacija žena vidljiva na svakom koraku

Poslanica Labinote Demi-Murtezi ocenjuje da uopšteno položaj žena u kosovskom društvu nije na adekvatnom nivou i da je diskriminacija žena vidljiva svuda, te da se sa maramom ili bez nje, žene moraju boriti za svoja prava.

“Mi smo patrijarhalno društvo, kao i mnoge druge evropske države, posebno na Balkanu, potom istorijska dešavanja i tranzicioni period kroz koji prolazi naš narod, i sigurno da ima još puno da se uradi za žene, ali nadajmo se da će, ne samo ja, već i ostale žene poslanice u Skupštini Republike Kosovo učiniti više za svoj pol.”

Gospođa Demi-Murtezi je društveno aktivna još iz školskih i studentskih dana i uvek je imala želju da svojim radom doprinese prvom svom gradu, a potom i zemlji. Svesna je da građani Kosova imaju puno problema i da očekuju od novog saziva Skupštine da radi na njihovom rešavanju. Najviše je zabrinjava nepoštovanje ljudskih prava i sloboda, jer je to nešto što ne košta.

“Zato mislim da naše društvo, ukoliko neke druge stvari ne može da reši zbog malog ili nedovoljnog budžeta, može da poštuje ljudska prava i slobode, jer je pitanje koje ne košta, ali je potrebna zdrava, politička, moralna i profesionalna volja da se pruži građanima ono što zaslužuju”, kaže ona.

Nastaviti dijelog Srbije i Kosova

Kada je reč o odnosima Kosova sa Srbijom, Dema-Murtezi smatra da su to jako osetljivi odnosi, ali da se dijalog mora nastaviti uz nadu da će on doneti najbolje kosovskim građanima. Ona dalje ističe da je Kosovo položilo demokratski test sarađujući sa svim zemljama u regionu koje su to dozvolile.

“Bez sumnje, najbolja je saradnja sa Albanijom, pošto smo bratski narod, ali i sa Makedonijom, Srbijom i Crnom Gorom. Želimo saradnju i sa Bosnom i Hercegovinom, iako se ne graničimo, jer tamo ima i veliki broj muslimana.”

Ona se nada da će BiH u budućnosti priznati Kosovo, kako bi se funkcionalizovala saradnja u korist naroda dve zemlje u svim oblastima. Takođe, naglašava da su odnosi Kosova i Turske bratski i svakoga dana sve bolji.

“Ima puno stvari koje vežu Kosovo i Tursku. Narod Turske je otvorio vrata za kosovske Albance i za vreme rata i neograničeno pomaže narodu Kosova i u zdravstvu i u prosveti i u drugim pitanjima. Ovde bih istakla i saradnju Partije pravde sa istoimenom turskom partijom. Imamo dobru saradnju koju želimo da nastavimo i produbimo, i kao partija i kao dve zemlje”, poručuje Labinote Demi- Murtezi.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close