-TopSLIDEKošarkaSport

Košarkaši BiH neće putovati u Litvaniju iako je FIBA odbila zahtjev za odgodom

Koja kazna očekuje bh. košarkaše ako se ne pojave u Litvaniji?

FIBA je bila jasna

Košarkaška reprezentacija BiH za 27. februar ima zakazanu utakmicu 4. kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Radi se o utakmici u Vilniusu protiv domaće Litvanije od koje smo sinoć poraženi u Mejdanu 77:78, no KSBiH je odlučio da Zmajevi ne otputuju u glavni grad ove zemlje, jer graniči s Bjelorusijom i Rusijom koje su uključene u ratna dešavanja u Ukrajini.

FIBA je odbila zahtjev KSBiH za odgodu ovog susreta.

“Cijeli dan smo procjenjivali situaciju i donijeli zaključak kako ovo nije trenutak kada naša reprezentacija treba putovati u rizično područje. To je stav Košarkaškog saveza BiH, stručnog štaba i igrača. Diplomatskim kanalima dobili smo informaciju o proglašenju vanrednog stanja u Litvaniji, dakle države koja graniči s Rusijom i Bjelorusijom, a koje su uključene u sukob u Ukrajini. Stoga nas niko ne može ubijediti da nismo donijeli ispravnu odluku. Zasad ne znamo kakve posljedice ćemo snositi od strane FIBA, ali u ovom trenutku nam je puno važnija sigurnost naših reprezentativaca i stručnog štaba”, rekao je generalni sekretar KSBiH Amer Čolan.

Ipak, jasno je kakva će kazna biti za našu reprezentaciju ako se ne pojavi u Vilniusu, a to je službena pobjeda reprezentacije Litvanije rezultatom 20:0.

Naravno, reprezentativci Litvanije morat će da se pojave fizički na parketu kako bi im pobjeda bila i upisana.

Nakon tri utakmice naša reprezentacija, podsjetimo, ima skor od dvije pobjede (Češka i Bugarska) i jednog poraza (Litvanija).

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close