Kos o strijeljanju Srebreničana: Bili smo umorni, a šefovi su tražili da brže ubijamo!

Ko je, prije 19 godina za samo nekoliko dana ubio najmanje 8.372 Srebreničana? Prema jednoj od najvažnijih presuda Suda Bosne i Hercegovine iz 2012. godine u predmetu protiv Franca Kosa i drugih, veliki dio tog krvničkog posla obavio je zloglasni 10. diverzantski odred Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, prenosi bh. novinska agencija Patria (NAP).

Sud BiH je u tom predmetu osudio četiri pripadnika krvničkog odreda Franca Kosa, Stanka Kojića, Vlastimira Golijana i Zorana Goronju na dugotrajni zatvor zbog zločina protiv čovječnosti.

Oni su osuđeni za učešće u napadu na Srebrenicu, no glavni njihov zadatak bio je strijeljanje i istrebljenje zarobljenih Bošnjaka iz Srebrenice nakon pada.

Nakon zauzimanja Srebrenice od strane snaga bosanskih Srba cjelokupno bošnjačko stanovništvo protjerano je iz zaštićene zone, kako je navedeno u presudi „dana 16. jula 1995. godine, u periodu od 10:00 do 15:00 sati, je oko 800 muškaraca Bošnjaka dovezeno iz škole u selu Gornja Pilica, opština Zvornik, na Ekonomiju – farmu Branjevo, u blizini sela Pilica, kao mjestu pogubljenja“.

– Franc Kos, Stanko Kojić, Zoran Goronja i Vlastimir Golijan, na toj lokaciji, zajedno sa još par pripadnika 10. diverzantskog odreda, pucajući iz automatskih pušaka, a Stanko Kojić i iz pištolja, a Zoran Goronja i iz puškomitraljeza M-84, s namjerom da liše života, po prijekom postupku pogubili oko 800 zarobljenih muškaraca Bošnjaka iz enklave Srebrenica, starosne dobi od 18 do 60 godina, od kojih su neki imali poveze na očima i rukama, nakon čega su Franc Kos i Stanko Kojić, zajedno sa još jednim pripadnikom 10. diverzantskog odreda, usmrćivali strijeljane pucajući im u glavu kako bi se uvjerili da niko nije preživio. Uprkos tome strijeljanje su preživjela dva muškarca – navedeno je u presudi.

Zločinac Kos, po nacionalnosti Slovenac koji je uhapšen u Hrvatskoj gdje se skrivao, tokom procesa nije pokazivao nikakvo kajanje zbog ubistva stotina ljudi. Na svjedočenju svom šefu Radovanu Karadžiću je hladno opisivao likvidacije.

– Trojici ili četvorici utroba je virila… Kukaju, mole… Ja sam im pucao u glavu, da im prekratim muke… Rekao sam: ‘Ljudi, ovako ne može više…’ Onda smo izvodili po deset zarobljenika” – govorio je Kos u haškoj sudnici, dodavši da je egzekucija nastavljena iz automatskih pušaka.

On je dodao da je poslije petog ili šestog autobusa neko kazao da moraju brže da strijeljaju.

– Nije im odgovaralo to što smo strijeljali polako, sa dva-tri metka u potiljak – rekao je Kos. Svjedok je izjavio da su on i drugi pripadnici Odreda kazali da ne mogu brže zato što su gladni i žedni. Strijeljanje su, po Kosovom iskazu, nastavili vojnici VRS-a iz Bratunca, koji su zarobljene poznavali i maltretirali ih.

Četvorica zločinaca su pravosnažno osuđeni na ukupno 112 godina zatvora, prenosi NAP.

(NAP)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close