Korupcija i dalje jedan od najozbiljnijih problema u BiH

Korupcija u vlasti i dalje je jedan od najozbiljnijih problema u Bosni i Hercegovini i samo pojačava posljedice podjela – navodi američki State Department u najnovijem izvještaju o stanju ljudskih prava u svijetu, javlja Glas Amerike.

U izvještaju se, između ostaloga, ocjenjuje da politički lideri u BiH “nastavljaju intenzivirati i manipulirati duboko ukorijenjenim etničkim podjelama koje vode ka široko rasprostranjenoj diskriminaciji u najvećem broju aspekata svakodnevnog života, potcjenjuju vladavinu prava, izopačuju javni diskurs medija i opstruiraju povratak osoba koje su bile raseljene tokom rata”.

Kako se navodi u izvještaju, provociranje i prijetnje novinarima i predstavnicima građanskog društva, ograničava javni pristup tačnoj informaciji, kao i odgovornost političkih lidera.

Drugi problem ljudskih prava u BiH uključuju pogibije od nagaznih mina, teški uvjeti u zatvorima i zatvrskim centrima, kao što je pretjeran broj zatvorenika u malom prostoru te fizičko zlostavljanje zatvorenika, zatim odbijanje policije da informira zatvorenike o njihovim pravima ili da im omogući efikasan pristup legalnoj pomoći prije ispitivanja.

Također, problem predstavlja i nevraćanje imovine vjerskim zajednicama, diskriminacija i nasilje nad ženama, kao i seksulanim i vjerskim manjinama, diskriminacija hendikepiranih osoba, trgovina ljudima te ograničena prava na zapošljavanje, prenosi Glas Amerike.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close