Konvertiti – moćno oružje islamskih terorista

Iza terorističkog napada u Volgogradu vjerovatno stoje islamisti ruskog porijekla. Stručnjaci kažu da su konvertiti važni za teroriste, jer su neupadljivi, a ni službama sigurnosti oni nisu sumnjivi.

DW.DE

Ruske službe još ne saopštavaju rezultate istrage o osobi koja je 29. decembra ušetala u hol željezničke stanice u Volgogradu, a onda raznijela bližu okolinu eksplozivom. Mediji imaju svoje informacije i pretpostavlja se da je radikalni islamski bombaš-samoubica zapravo slovenskih korijena, odnosno konvertit. „Slučaj Volgograda nas primorava da pričamo o napadačima koji su Sloveni“, kaže za DW Ahmed Jarlikapov sa Instituta za etnologiju ruske Akademije nauka.

On vjeruje da teroristi pridobijaju Ruse za svoju stvar i tako se sarkastično svete za rastuću islamofobiju i kavkazofobiju među Rusima. „Teroristi znaju da su građani koji nisu Sloveni pod prismotrom. Sloveni, nasuprot tome, ne odgovaraju stereotipnoj slici sumnjivih,“ kaže Jarlikapov.

Građani, ali i bezbjednosni aparat reaguju histerično i pogrešno, smatra naš sagovornik. Naime, nakon bombaških napada su muslimani u Rusiji potpali pod još oštriju kontrolu. „Jedna od reakcija bila je provjera svih muslimana u regionu Nižnjeg Novgoroda. Ispitivani su i primorani da ostave otiske prstiju“, kaže Jarlikapov. A to teško da doprinosi integraciji. Na društvenim mrežama se raspravlja o ovom potezu vlasti. Građani se prije svega pitaju odakle službama lista muslimana. Također, pojedinačno se pretresaju i putnici vozova koji iz Mahačkale, glavnog grada provincije Dagestana, stižu u Moskvu. Tako se ništa ne postiže, kritikuje Jarlikapov, terorista bez problema može najprije doći do nekog drugog mjesta, a odatle u Moskvu.

Teroristi nude „smisao života“

Poznavaoci prilika nemaju konkretne brojke, ali procjenjuju da je posljednjih godina porastao broj islamističkih napada u kojima učestvuju konvertiti. Najpoznatiji primjer je ubistvo Saida Atsajeva, vođe umjerenih dagestanskih muslimana, koji su često na meti kritika radikalnih salafista. Atsajeva i sedmoricu njegovih pristalica je u samoubilačkom napadu ubila Ruskinja Alja Saprikina, bivša glumica teatra u Mahačkali. Ni Saprikina nije bila upadljiva niti sumnjiva. Baš zbog toga su konvertiti moćno oružje terorista, kaže Jekatarina Sokirjanskaja, koja vodi rusko odjeljenje Međunarodne krizne grupe. „Oni se lakše koriste u operacijama u velikim masama ljudi. Osim toga, njihovo učešće izaziva još jači efekat straha“, izjavila je ona za DW. Građani, propagandom istrenirani da napadače zamišljaju kao bradate muslimane ili kosooke Kavkasce, sada više ne znaju od koga im sve prijeti opasnost.

Policija uglavnom provjerava samo one koji izgledaju sumnjivo. Policija uglavnom provjerava samo one koji izgledaju “sumnjivo”.

Stručnjak za islam Rais Sulejmanov sa ruskog Instituta za strateške studije ukazuje da su konvertiti mnogo skloniji ekstremizmu nego izvorni muslimani. On vjeruje da ima oko 7.000 muslimana ruskog porijekla. „Njihov broj je dakle mali, ali je od njih proporcionalno nastao mnogo veći broj terorista nego, recimo, od pet miliona ruskih Tatara, koji su tradicionalno muslimani“, kaže Sulejmanov. Konvertiti u islamu vide neku vrstu „protestne religije“, pa lako potpadaju pod džihadističku propagandu, kaže novinarka Marina Ahmedova, koja je napisala nekoliko knjiga o teroristima-samoubicama. „Konvertiti su ljudi koji ne vide smisao života, a teroristi im upravo nude viši smisao“, kaže ona za DW. Pod uticaj ekstremista dolaze i obrazovani pojedinci iz dobrostojećih porodica, dodaje ona. Upravo zato je veoma teško navesti samo jedan razlog za radikalizaciju.

Autori: Mihail Bušuev / Markijan Ostapčuk / nr

Odgovorni urednik: Faruk Šabanović

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close