Konstituirajuća sjednica Predstavničkog doma federalnog parlamenta zakazana za 2. decembar

Konstituirajuća sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH u novom sazivu bit će održana 2. decembra, odlučeno je danas na sjednici pripremnog kolegija tog doma.

Prema utvrđenom prijedlogu dnevnog reda na sjednici, zakazanoj za 2. decembar, pristupit će se izboru radnih tijela, verifikaciji mandata i izboru rukovodstva Predstavničkog doma Federalnog parlamenta.

Kako je nakon današnje sjednice novinarima kazao generalni sekretar Stranke demokratske akcije (SDA) Amir Zukić, konstituirajuća sjednica Predstavničkog doma zakazana je u okviru zakonskog roka od 20 dana od objavljivanja potvrđenih rezultata općih izbora u BiH, kako je to definirano Izbornim zakonom BiH.

– Pripremna sjednica održana je u konstruktivnoj atmosferi i mišljenja sam da ćemo do 2. decembra završiti sve potrebne radnje koje prethode konstituirajućoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH – istaknuo je Zukić.

Na upit u vezi s postojanjem parlamentarne većine na federalnom nivou, Zukić je kazao da dogovori političkih stranaka koje će činiti vlast i na nivou države BiH, Federacije BiH i kantona idu dobrim smjerom, te da postoji realna mogućnost da se na sjednici 2. decembra izabere i rukovodstvo novog saziva Predstavničkog doma Federalnog parlamenta.

Optimizam u pogledu dogovora u vezi s parlamentarnom većinom iskazao je i dopredsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Marinko Čavara, uz očekivanje da će do konstituirajuće sjednice biti precizirani detalji na tom planu, te da će se dotad iskristalizirati prijedlozi za predsjedavajućeg i dopredstedavajuće Predstavničkog doma.

– Sukladno rezultatu i dogovoru o formiranju vlasti, očekujem da će i HDZBiH, odnosno Koalicija Hrvatskog narodnog sabora imati jedno od mjesta u rukovodstvu Zastupničkog doma – potcrtao je Čavara u izjavi za medije.

Na upit u vezi s formiranjem Doma naroda i dinamikom na tom planu, Čavara je odgovorio da je tokom razgovora u vezi s formiranjem parlamentarne većine dogovoreno da se moraju poštivati ustavni zakonski rokovi, uključujući i zakazivanje konstituirajućih sjednica kantonalnih skupština na čemu će se i nadalje istrajavati.

Dodao je da je neophodno pristupiti odgovarajućim aktivnostima da bi se ispoštovali zakonski rokovi i što brže formirali parlamenti na svim nivoima od Federacije do države BiH.

Nasir Beganović iz Saveza za bolju budućnost BiH (SBBBiH) kazao je novinarima da će ova stranka biti opozicija u novom sazivu.

Komentirajući upit o tome – da li očekuje novu parlamentarnu većinu već na konstituirajućoj sjednici, 2. decembra i izbor novog parlamentarnog rukovodstva, Beganović je ocijenio, s obzirom na aktuelna dešavanja na političkoj sceni i dogovore koji su u toku između HDZ-a BiH, Demokratske fronte (DF) i SDA, da se već vide “obrisi” buduće parlamentarne većine.

– Sjednica je zakazana za 2. decembra, a da li će dotad doći do nekih izmjena, ostaje da se vidi – zaključio je on.

www.magazinplus.eu – Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close