Ostali sportoviSport

Konjičanka Almira Lizde svjetska rekorderka u dizanju tegova

Almira Lizde iz Konjica nova je svjetska rekorderka u dizanju tegova, u disciplini ‘deadlift’, po GPC Federaciji, piše Patria.

Lizde je na Svjetskom kupa u popularnom powerliftingu po GPC pravilima odražan prošle nedjelje u Sarajevo podigla 230 kilogama u disciplini deadlift, u ketegoriji do 90 kilograma, čime je oborila raniji svjetski rekord od 220 kilograma, koji je držala agrentinka Mariela Ortellado.

Lizde trenira u konjičkom Klubu dizača tegova ‘Neretva’. Ranije se bavila dizanjem olimpijskih tegova, no posljednjih godina isključivo se posvetila powerliftingu. U BiH je relativno nepoznat ovaj sport snage, koji uključuje tri discipline: čučanj, potisak s klupe (bench press) i mrtvo dizanje (deadlift), no za Almiru on danas znači život.

– Za sada mi dobro ide – kaže Almira za novinsku agenciju Patria, dodajući da ne misli odustajati dokle god je služe mišići.

Bosna i Hercegovina nema instituciju koja prati dizače tegova, kao i veliki broj drugih sportova, pa iako je svjetska rekorderaka, njen trener Almir Karkelja i Almira se za novac moraju snalaziti sami, najčešće uz pomoć prijatelja. Rekli bi, država u njih ne ulaže ništa ali oni državi vraćaju mnogo.

Sljedeće takmičenje na kojem će Almira predstavljati svoj grad i državu održava se u Českoj u septembru ove godine, piše Patria.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close