-TopSLIDEBiHPolitika

Konferencija za novinare pretvorila se u opću svađu, zaključak u slučaju Gavrankapetanovića nije usaglašen

LJEKARSKA KOMORA KS

Konferencija za novinare pretvorila se u opću svađu, zaključak u slučaju Gavrankapetanovića nije usaglašen

Na pitanje šta je tačno prekršeno kad je riječ o Kodeksu a u slučaju dr. Gavrankapetanovića novinari nisu dobili konkretan odgovor

Ovu press konferenciju sazvali smo kako bi spriječili dalje špekulacije u vezi sjednice Ljekarske komore KS, kazala je predsjednica Ljekarske komore KS prof. dr. Ksenija Miladinović.

Prof. dr. Erna Suljić ovom prilikom kazala je da je njoj žao što kolega Ismet Gavrankapetanović nije tu.

– Svaki ljekar koji je član Komore dužan je da obavijesti Komoru ukoliko sumnja da je nešto prekršeno. Na jučerašnjem sastanku bilo je 5 članova od 9. Ostali su bili opravdano odsutni. Jedna sjednica je bila zakazana prije skoro mjesec dana, ali nije bila održana jer nije bilo kvoruma. A bilo je ukupno 5 prijava. Dr. Ismet Gavrankapetanović je prijavljen zbog istupa u javnosti i nanošenje štete ugledu, nju su potpisali pedijatri – pojasnila je Suljić.

Na pitanje šta je tačno prekršeno kad je riječ o Kodeksu a u slučaju dr. Gavrankapetanovića novinari nisu dobili konkretan odgovor.

Advokatica Jasmina Cero objasnila da su pedijatri podnijeli prijavu protiv Gavrankapetanovića zbog kršenja Kodeksa.

– U skladu s Kodeksom liječnik je obavezan da upozori svoje kolege na propuste. Gavrankapetanović nikad nije upoznao Komoru o nepostupanju kolega s Pedijatrijske klinike – istakla je Cero.

Dr. Ramo Spahović kazao je da radi na Pedijatrijskoj klinici.

– Ja i moja kolege smo podnijeli prijavu. Stvorena je atmosfera da smo mi odbili da liječimo dijete. A mi smo formirali konzilija da se liječi to dijete dok je ono bilo još u Turskoj. To se dijele liječi kod nas, imamo i dokaze i datume kad se ona javlja kod nas. Nudimo da izaberu kliniku u svijetu koju će platiti KCUS, nikad nam nije odgovoreno. Pokušali smo dobiti informacije iz Turske, a o dijagnozi – pojasnio je Spahović.

Dodao je Gavrankapetanović je formirao javno mišljenje da smo mi odbili liječiti dijete.

– Podnio sam prijavu u kojoj sam naveo šta je Gavrankapetanović uradio. On je povredio članove Kodeksa – istakao je.

Prema njegovim riječima, Gavrankapetanović je objavio na FB naše fotografije i nazvao nas djecoubicama.

Na pitanje zašto nije podnesena prijava protiv direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović koja je rekla da na KCUS-u niko neće da liječi tu djevojčicu, Spahović je kazao da ne želi to da komentariše.

Dr. Erna Suljić je istakla da novinari obrću priču pominjući istupe dr. Izetbegović.

– Izjava kolege Gavrankapetanovića da je odbijeno liječenje djeteta je stavljanje mete na čelo ljekara. Mi radimo samo po prijavama. Cijelo vrijeme mediji tvrde da se odbilo liječenje na osnovu jedne izjave, pa bilo čije. Mi liječimo sve ljude, pa i ratne zločince. Morate znati u kojem trenutku je sata pomenuta izjava, a niste pitali kolegu koju je mjesec dana nosio modricu od tih događaja. Okrećete kola – poručila je Suljić.

Dodala je da svi ljekari imaju pravo da budu prisutni na sjednicama Etičkog odbora.

– Kolega Gavrankapetanović je znao da može doći – istakla je Suljić.

Na pitanje šta je Gavrankapetanović rekao da je povrijedilo ljekare.

– Kolega vam je pokazao statuse koji su dijeljeni sa osobnog telefona Gavrankapetanovića. Tad su objavljene slike ljekara i izrečena kvalifikacija da su oni djecoubice i da su odbili da liječe dijete. Prof. Izetbegović nije bila predmetom ničije žalbe – pojasnila je Suljić.

Dodala je da je odlučeno po prijavi koja je dostavljena Komori.

– Nikad nije došla prijava Komori od roditelja. Bio je dopis ali protiv KCUS-a, a mi ne možemo optuživati instituciju, već ljekara – istakla je Suljić.

Prema njenim riječima, s aspekta struke sastavljen je tim eksperata koji su cijelo vrijeme zarađivali s roditeljima.

– U više navrata su imali sastanke. Roditelji su trebali da dostave ljekatima pločice, materijal kako bi se postavila dijagnoza. Ali to se nije desilo. Moramo biti sigurni u dijagnozu kako bi liječili dijete. Roditelji su trebali dostaviti uzorak, ali to nisu uradili. Dakle niko nije odbio da liječi dijete. Ne može ljekar tvrditi da je neko odbio dijete, a mi imamo nalaze i dokaze za to – naglasila je Suljić.

Na pitanje zašto niko od ljekara nije reagirao na izjavu dr. Izetbegović da niko neće na Pedijatri da liječi dijete, dr. Spahović ovom prilikom kazao je da nećemo liječiti nikog pod prijetnjama pištoljem.

– Ovo je predmet pred Tužilaštvom KS, neka nas uhapse ili oslobode. Nemojte biti kukavice, uhapsite nas ukoliko smo krivi – naglasio je Spahović.

Novinari su u više navrata pitali da li je dr. Spahović spreman podnijeti prijavu protiv dr. Izetbegović ukoliko vidi snimak na kojem ona govori da niko na KCUS-u neće liječiti dijete, Spahović je odgovorio da je neko zabranio da liječimo dijete da bi podnio prijavu.

– Da je meni neko od mojih rukovodioca zabranio da liječi dijete ja bi ga prijavio – naglasio je Spahović.

U nastavku press-konferencije, a nakon djelimičnog smirivanja situacija dr. Erna Suljić objašnjavala je novinarima kako se nadala da će današnjoj sjednici prisustvovati i dr. Ismet Gavrankapetanović.

– Niko na sjednici nije govorio o krivici i mogućim mjerama. Ko god se obrati Komori mi moramo odgovoriti. To je zadatak odbora i Komore. Oduzimanje licence je najveći čin. Mi to nismo pomenuli. Ja sam studirala sa kolegom Gavrankapetanovićem. Odluka odbora nije presuda. Mi možemo samo analizirati i ono što je neko mogao i tendenciozno dati. Molila sam kolege da zaborave instituciju u kojoj rade prilikom glasanja. Mi smo odlučivali da li ima elemenata kršenja Kodeksa – pojasnila je Suljić.

Dr. Spahović kazao je da je ponosan što je član Pedijatrijske klinike koja je donijela odluku da će liječiti dijete samo nekoliko dana nakon oružanog napada.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close