Konferencija “BiH na prekretnici – Novi pristup integracijama EU”

Međunarodna konferencija u organizaciji Paneuropske unije BiH pod nazivom “Bosna i Hercegovina na prekretnici – Novi pristup euroatlanskim integracijama”, svečano je u petak uveče otvorena u vijećnici u Sarajevu.

U subotu, tokom radnog dijela konferencije, svoje poglede na otpočinjanje reformi i ispunjavanje uslova za kandidatski status BiH, iznose ugledni članovi evropskih institucija, među njima poslanici Parlamenta Evrope: Dubravka Šuica, Tanja Fajon, Eduard Kukan, Tonino Picula i drugi.

Među 120 učesnika iz cijelog svijeta, nalazi se i predsjednik Međunarodne Paneuropske unije Alain Terrenoire, koji je ponovio da Bosna i Hercegovina ima međunarodnu podršku za ulazak u EU, izražavajući nadu da će nova vlast koja će biti uspostavljena nakon izbora, pronaći put prema punopravnom članstvu.

“Sljedeće godine se navršava 20 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma koji je zaustavio rat, ali je donio komlikovano uređenje i nadamo se da tako neće ostati, te da će se za ovu zemlju otvoriti evropske perespektive”, kazao je Terrenoire.

Franjo TopićFranjo Topić

Počasni predsjednik Paneuropske unije BiH, prof.Franjo Topić je istakao kako je za Bosnu i Hercegovinu dragocjena međunarodna podrška, koja je očigledna i kroz sarajevsku konferenciju, opisujući to kao novu transfuziju ili infuziju za iscrpljenu zemlju, bez dovoljno daha da sebi osigura mjesto u europskoj zajednici naroda.

“Zato bi bilo dobro da se Bosna i Hercegovina primi u članstvo, a da se zatim provode reforme”, rekao je Topić

Poslanik u Evropskom parlamentu Eduard Kukan naglasio je kako je velika stvar to što se Unija proširila na 28 punopravnih članica ali, da ne bi bilo dobro da se zaustavi proces proširenja.

Potpredsjednik Paneuropske Unije BiH, Hasan Muratović, je naglasio kako će se na konferenciji čuti razmišljanja evropskih zvaničnika ali i bh. analitičara, kao i predstavnika iz zemalja regije.

“Svi oni imaju svoje viđenje kako Bosnu i Hercegovinu približiti Uniji, ali u BiH tog viđenja nema, što je očigledno u neispunjavanju ključnih zahtjeva za dobijanje kandidatskog statusa”, naglasio je Muratović.

Dobrodošlicu gostima u Sarajevskoj vijećnici poželio je i gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić koji je podsjetio na istoriju ovog objekata iz austrougarskog perioda u Sarajevu.

“Ovo je mjesto gdje su se srele različite civilizacije i kulture koje se nisu samo sukobljavale, nego su kroz svoju dugu povijest sarađivale i živjele zajedno na ovom prostoru”, kazao je Komšić.

Konferencija će biti završena  potpisivanjem Deklaracije Paneuropske unije koja će biti upućena institucijama vlasti u Bosni i Hercegovini, kao i institucijama Evropske unije.


Gordana Sandić-Hadžihasanović

sandicg@rferl.org

Bila urednik Prvog programa Radio sarajeva do 1993. godine. Uređivala informativne i specijalne emisije. Saradnik Radija Slobodna Evropa postala 1996. godine. Među osnivačima prve mreže bosanskohercegovačkih radio stanica pod nazivom Radio 27, što je jedan od zapaženijih projekata Radija Slobodna Evropa.

RSE

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close