Kondisa iz Ilijaša: Karamele se proizvode i u BiH

Karamele se proizvode i u Bosni i Hercegovini, i to od prije šest mjeseci, a pravi ih firma Kondisa iz Ilijaša, koja se bavi proizvodnjom i petit-keksa, rahat-lokuma, želea, čajnih kolutića…

– Dugo godina se porodično bavimo pekarstvom, pa smo jednog dana odlučili da pokrenemo vlastitu proizvodnju, što se pokazalo uspješnim. Htjeli smo napraviti nešto po čemu ćemo biti prepoznatljivi, a s obzirom na to da je BiH siromašna kada je u pitanju ova proizvodnja, došli smo na ideju da osnujemo ovo preduzeće. U realizaciju naše ideje krenuli smo 2007, a naši prvi proizvodi izašli su na tržište u junu 2008. godine, ispričao nam je Samir Rondić, direktor Kondise.

Prvi proizvod, dodaje, bio je petit-keks koji je i danas njihov glavni i najbolje pradavan proizvod. Uspjeti na tržištu i izboriti se za svoje mjesto, kazao je, nije bilo nimalo lahko, stoga se i ukazala potreba da plasiraju novi proizvod – karamele raznih vrsta okusa: mliječna, od kokosa, čokolade, lješnika.

– Iako smo jedini u BiH koji se bave proizvodnjom karamela, nije lahko izboriti se sa stranom konkurencijom, sa proizvodima na koje su potrošači već navikli, ali tek je početak i nadamo se da će vremenom biti bolje. Međutim, mi nećemo stati na ovome i uskoro planiramo da ubacimo još jedan novi proizvod ali o tom-potom, istakao je Rondić.

Postupak pravljenja

Pošto nas je zanimala proizvodnja petit-keksa, Rondić nam je objasnio postupak i pokazao kako to sve ide. Naime, petit se pravi od brašna, šećera, biljnih masnoća, aroma, aditiva, mlijeka u prahu. To se sve pomiješa u mašini koja ima mikser, nakon čega se izmiješa desetak minuta i onda ide na liniju za proizvodnju.

– Kada tijesto bude gotovo, ono se izreže u oblik gotovog petit-keksa, nakon čega ono prolazi kroz peć. U peći se zadržava oko pet minuta, nakon čega ga mašina izbacuje i keks kako izlazi sam se slaže, objasnio je Rondić. (Oslobođenje)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close