Komšić zakovao rampu: Dodiku nema ulaska u Vijeće ministara, Vladu Federacije i kantonalne vlade?

Demokratska fronta sa svoje strane je sve završila i stavila tačku na sklapanje bilo kakvih dogovora i talova sa SNSD-om, posebno igre iza leđa.

 

Izvor: Dnevni list

 

Ako su se i pojavile pukotine u odnosima između Demokratske fronte, SDA i Saveza za promjene u kojem su SDS, PDP i NDP, jučer ih je začepio ili bar to pokušao učiniti Željko Komšić, predsjednik DF-a. U svom stilu, oštro i žestoko, on je priopćio:
–  Ako je dio ljudi u SDA toliko gladan vlasti u Republici Srpskoj, onda im i ovim putem poručujemo da mogu tražiti nove partnere za formiranje Vijeća ministara, Vlade Federacije i županijskih vlada.
Priče i pitanja
Ovaj Komšićev ubitačno precizan stav odmah je jučer ujutro zaokupio pozornost rukovodstava svih političkih stranaka u državi, ali su odmah lansirane i priče da je puklo između Demokratske fronte, SDA i Saveza za promjene koji su potpisali sporazum zajedničkom djelovanju i postavili sve osnove za uspostavu većine u Parlamentu BiH i formiranje Vijeća ministara.
Taj blok ima 21 zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, a za većinu su potrebna 22 zastupnika. Još se čeka na odluku Dragana Čovićahoće li se njegov HDZ  pridružiti ili će otići sa SNSD-om Milorada Dodika.
Predsjednik RS-a Dodik sutra će priopćiti ime mandatara za sastav nove Vlade RS-a, a nakon konzultacija sa strankama koje u Narodnoj skupštini RS-a imaju zastupnike. Ramiz Salkić iz SDA, potpredsjednik Republike Srpske, bio je kod Dodika na razgovoru i priopćio da je Koalicija “Domovina”, u čije ime je razgovarao, “izrazila spremnost  participirati u novoj Vladi RS-a”. Kazao je da će o uspješnom razgovoru obavijestiti rukovodstvo SDA i dodao da se nada konkretnom dogovoru.
To je, slobodno se može reći, razbjesnilo Komšića čija je Demokratska fronta iznimno važan dio Koalicije “Domovina”. Prvi je na Salkićevu izjavu reagirao Emir Suljgić, član Predsjedništva DF-a, koji je i najzaslužniji za uspostavu Koalicije “Prvi mart” i za njezine rezultate, a koja je stvorila i “Domovinu”.
– Ulazak  “Domovine” u vezu sa SNSD-om značio bi kraj te koalicije. Uvjeren sam da to nije stav SDA nego dva člana te stranke koji ne vide da euroatlantska budućnost BiH ne može biti dovedena u pitanje zbog dvije – tri fotelje.
– Ramiz Salkić je neovlašteno u ime “Domovine” razgovarao s Dodikom – priopćeno je jučer iz Demokratske fronte. Mi smo svoj stav u okviru “Domovine” vezali za formiranje Vijeća ministra sa strankama iz Saveza za promjene i bilo kakvi pregovori s većinom zasnovanom na kupljenim zastupnicima iz afere “Papak” nemaju našu potporu.
Ramiz Salkić očito nije svjestan da nepromišljenim i vlastitim potezom dovodi u pitanje napredak BiH prema euroatlantskoj obitelji naroda. SDA od početka u “Domovini” ima stav da je glavni cilj iskoristiti šansu koja nije postojala u zadnjih osam godina otkada je na razini BiH SNSD bio u stanju blokirati sve odluke – priopćila je Demokratska fronta.
Česta zalijetanja
Nakon svega, ostaje otvorenim pitanje za koga igra i radi u SDA visokopozicionirani Ramiz Salkić, inače sklon zalijetanjima, svjesnim ili nesvjesnim, potpuno je svejedno. Primjerice, on je prošlog tjedna, dakle, nakon što su DF, SDA i Savez za promjene potpisali sporazum o zajedničkom djelovanju, izjavio da bi novu vlast na državnoj razini trebali formirati SNSD, HDZ i SDA uz napomenu da je “naš stav da stranke koje su ostvarile izborne pobjede formiraju vlast”.
Nije na odmet podsjetiti i na kaos koji je Salkić izazvao ovog ljeta, samo što su u Trnopolju kod Prijedora ubijeni Muharem Balić i Almir Redžić. Tada je izjavio da su “prema prvim naznakama zločin počinile osobe srpske nacionalnosti”.
Policija je otkrila da je Bošnjake Balića i Redžića ubio Bošnjak Zikrija Krkić. Svojim istupom Salkić je tada destabilizirao i radikalizirao međunacionalne odnose u Prijedoru i bez obzira što je takvom izjavom počinio kazneno djelo, nije se kasnije makar ni ispričao za javno priopćenu laž.
Salkić jest u ponedjeljak na zasjedanju Narodne skupštine RS-a izabran za potpredsjednika RS-a, ali nije primijećeno da je reagirao na činjenicu da dva kandidata Koalicije “Domovina” Sead Bratić iz reda bošnjačkog naroda i Ivana Lovrić iz reda hrvatskog naroda – nisu izabrani za potpredsjednike Narodne skupštine Republike Srpske što je protumačeno kao izravno ponižavanje “Domovine” i njezinog izbornog uspjeha. Usput, Dodik je poručio da njegovom SNSD-u i njemu osobno ne pada na pamet suradnja sa SDA “dok god ta stranka ne promijeni politiku”.
Ide li Salkić i s kim sve u kontru svom SDA, bit će, kako doznajemo, jasnije idućeg tjedna. Predsjedništvo SDA preksinoć je podržalo sporazum potpisan s DF-om i Savezom za promjene. Čini se da je i Bakir Izetbegović,zamjenik predsjednika SDA, prekjučer na neki način pokušao spasiti izvanrednu situaciju nastalu Salkićevim istupom nakon razgovora s Dodikom, ali spasiti i samog Salkića. Kazao je da SDA ide u vlast na državnoj razini zajedno s DF-om i Savezom za promjene.
– Vidjet ćemo hoće li “Domovina” ući u vlast u RS-u, jesmo li dobrodošli, imamo li poziv od onih koji formiraju vlast – kazao je Izetbegović stavljajući time do znanja da ništa nije završeno.
Demokratska fronta sa svoje strane je sve završila i stavila točku na sklapanje bilo kakvih dogovora i talova sa SNSD-om, posebno igre iza leđa, što zapravo znači da je Željko Komšić zakovao i zavario rampu Dodiku za ulazak u Vijeće ministara, Vladu Federacije i županijske vlade. Hoće li potporu Komšiću članstva DF-a, ali i puno širu, za takav potez pratiti i apsolutna i konkretna potpora SDA, ostaje, ipak, za vidjeti.

(DEPO PORTAL)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close