BiHPolitika

Komšić: Predložit ću plan ujedinjenja ljevice, ali da se predsjednici stranaka povuku s funkcija

Jedna od aktuelnih političkih tema u BiH je i status ljevice, odnosno građanskih stranaka i pitanje njihovog nastupa na izborima. Većina analitičara i poznavalaca političke scene u BiH smatra da je jedina šansa za ljevicu na izborima u oktobru zajednički nastup, inače će nacionalne stranke i ovaj put uvjerljivo pobijediti.

Međutim, ljevica u BiH je podijeljena, bez jasnog plana djelovanja, iako postoje određene inicijative da se nešto i na tom planu promijeni. Tako je predsjednik DF-a Željko Komšić za Klix.ba potvrdio da će predložiti plan ujedinjenja uz određene uvjete.

“Danas imamo sjednicu Predsjedništva DF-a. Namjera mi je da predložim konkretan plan ujedinjena, ne samo SDP-u, nego i nekim drugim strankama.
 Naravno, osnovni uvjet bi trebao biti da dosadašnji predsjednici stranaka treba da se povuku sa svih funkcija u strankama i da se otvori put i da prilika novim ljudima”, poručio je Komšić.

Smatra da je to potrebno zbog uzajamnog povjerenja.

“To je potrebno zbog povjerenja i potrebe da se izbjegne utisak kako je neko gubitnik u tom procesu. 
A što se tiče realnosti, sve velike ideje na početku izgledaju nerealno”, kazao je za Klix.ba Željko Komšić.

Nedavno je afirmisan stav SDP-a da sve građanske i stranke lijeve orijentacije trebaju hitno utvrditi model zajedničkog nastupa uz međusobno uvažavanje i saradnju, bez ikakvog uslovljavanja i bez garancija za bilo čiju ličnu poziciju.

To je podržao i Građanski savez uz poruku da su odmah spremni pristupiti razgovorima o zajedničkom nastupu, modalitetima zajedničkog nastupa i jednom, zajedničkom kandidatu ljevice za člana Predsjedništva BiH na Općim izborima 2018. godine.

Javno objavljivanje kandidature Željka Komšića za člana Predsjedništva već je izazvalo burne reakcije i među građanskim strankama, jer mnogi smatraju da to dijeli ljevicu i da se mora odrediti jedan zajednički kandidat. Koliko će ta činjenica i činjenica da Komšić predlaže povlačenje predsjednika stranaka ljevice i ustupanje mjesta novim ljudima utjecati na proces eventualnog ujedinjenja i zajedničkog nastupa, saznat ćemo brzo jer se bliži rok za raspisivanje izbora.

Klix
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close