Kompromis oko sankcija Rusiji

Ministri spoljnih poslova Evropske unije postigli su saglasnost oko proširenja liste sa imenima osoba i organizacija koje „podržavaju proruske separatiste u Ukrajini“. Drugih sankcija neće biti zbog protivljenja Grčke.

(DW.DE)

„Nisu bile jednostavne diskusije“ – tako je njemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer opisao vanredni sastanak sa svojim kolegama iz Evropske unije, dodavši da je bilo teško očuvati odlučan zajednički stav. Posebno je bio veliki sukob mišljenja sa novim grčkim ministrom spoljnih poslova Nikosom Kocijasom. No, na kraju je nađen najmanji zajednički imenitelj: postojeća lista osoba, preduzeća i organizacija kojima su blokirani bankovni računi u EU ili im je zabranjeno da putuju u zemlje te organizacije – unekoliko je proširena. Na njoj su se sada našla imena još nekih lica koja podržavaju proruske separatiste u Ukrajini. Njihova imena će najpre ostati u tajnosti, da ti ljudi ne bi mogli da podignu i sklone svoj novac. Dogovoreno je i da se postojeće sankcije produže do septembra 2015. – prvobitno su važile do kraja marta.

Elmar BrokElmar Brok vidi prijetnju za Grčku aktualnoj politici koju provodi Atina

Ubjeđivanje Kocijasa

Štajnmajer je rekao da je morao da ubjeđuje svog grčkog kolegu u ispravnost sankcija protiv Rusije. To nije bilo lako, jer se Grčka nije složila sa tekstom zajedničke izjave Evropske unije i prijetila je vetom. Na kraju se Kocijas nevoljko saglasio sa novom listom, ali o novim supstancijalnim sankcijama nije želio da razgovara, tako da su na kraju svi morali da se zadovolje minimalnim rješenjem. Štajnmajer je rekao da će EU reagovati oštrijim mjerama tek ako proruski separatisti izvedu novu ofanzivu na Marijupolj ili druge regione. Dodao je i da se nada da će grčki ministar dobiti od Atine više manevarskog prostora „kako bi u sljedećim debatama morao da odlučuje u duhu Evrope“. Jer, o ovoj temi će se ubrzo ponovo razgovarati i to na samitu EU u fabruaru.

Brok o Putinu

Mnogi posmatrači su pred sastanak u Briselu bili zabrinuti smatrajući da Rusija ostvaruje sve veći uticaj na Evropsku uniju preko nove grčke vlade. Elmar Brok, predsjedavajući Odbora za spoljnu politiku u Evropskom parlamentu, rekao je: „U ovoj vrsti politike vidim prijetnju za Grčku, jer u tome vidim odbacivanje solidarnosti a činjenica je da ta zemlja do kraja februara mora da završi pregovore o novom paketu pomoći.“ Brok smatra da ruski predsjednik Vladimir Putin različitim sredstvima podrške ekstremističkim strankama pokušava da razbije evropsko zajedništvo. U to se, veli, uklapa i „bliskost stranke Siriza i Moskve“.

  • Autor Barbara Wesel
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close