Komitet ministara Vijeća Evrope upozorio vlasti BiH: Promjena Ustava bez odlaganja

Komitet ministara Vijeća Evrope pozvao je vlasti i političke čelnike u Bosni i Hercegovini da bez daljnjeg odlaganja postignu konsenzus i pristupe promjeni Ustava BiH i izbornog zakonodavstva, te da ga usklade sa zahtjevima Konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda, doznaje Oslobođenje.

(Oslobođenje)

Jasno se naglašava da bi neuspjeh u postizanju konsenzusa i izmjena ustavnih odredbi i zakona predstavljali ne samo očite povrede obaveza iz članka 46. stav 1. Konvencije, već to, također, “ozbiljno potkopava legitimitet i vjerodostojnost izabranim tijelima zemlje u budućnosti”.

Preuzete obaveze

U tom smislu, Komitet ministara Vijeća Evrope još jednom podsjeća domaće vlasti na obavezu BiH, da se, na temelju članka 46. stav 1. Konvencije, dužna pridržavati presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, u slučaju Sejdić – Finci.

– Podsjećamo da izvršenje ove presude zahtjeva brojne promjene Ustava BiH i izbornog zakonodavstva (Izbornog zakona BiH, op.a.). Od kada je presuda u predmetu Sejdić – Finci postala pravosnažna (22. decembar 2009.), Komitet ministara je u više navrata pozvao vlasti i političke lidere u BiH da postignu konsenzus u izmjenama Ustava BiH i izbornog zakonodavstva. To se mora učiniti bez daljnjeg odlaganja, navodi Komitet ministara Vijeća Evrope u svojim zaključcima.

Komitet je upozorio vlasti i političke lidere u BiH, da se Bosna i Hercegovina prilikom prijema u punopravno članstvo Vijeće Evrope 2002. godine obavezala da će u roku od jedne godine, uz pomoć Evropske komisije za demokratizaciju putem prava (Venecijanske komisije), svoje izborno zakonodavstvo uskladiti sa standardima Vijeća Evrope, odnosno revidirati ga tamo gdje je to potrebno.

Zabrinutost

– Izražavamo ozbiljnu zabrinutost da uprkos spomenutim preuzetim obavezama i više puta ponovljenim pozivima Komiteta ministara Vijeća Evrope, prvenstveno u svojim zaključcima od 2. decembra 2011. i 6. decembra 2012, politički lideri u BiH kontinuirano nisu uspjeli u postizanju konsenzusa o izmjenama i dopunama Ustava BiH i izbornog zakonodavstva, ocjena je Komiteta ministara Vijeća Evrope.

Imajući u vidu i da su 8. aprila 2013. po drugi put u zajedničkoj izjavi o tom pitanju, provedbi presude Evropskog suda u slučaju Sejdić – Finci, evropski komesar za proširenje Štefan Fule i generalni sekretar Vijeća Evrope Thorbjorn Jagland izrazili duboko žaljenje nedostatkom napretka u postizanju sporazuma o njenoj provedbi, Komitet ministara Vijeća Evrope poziva vlasti BiH – da to sprovedu bez daljnjeg odlaganja.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close