Komitet ministara Vijeća Evrope o odluci “Sejdić-Finci”

Prema članu 46 Evropske konvencije o ljudskim pravima, predviđeno je da Komitet ministara Vijeća Evrope nadgleda izvršenje presuda i odluka Evropskog suda za ljudska prava.

Na dnevnom redu sastanka predstavnika 47 zemalja članica Savjeta Evrope bit će detaljnije razmatrani slučajevi u vezi sa Albanijom, Jermenijom, Azerbejdžanom, Belgijom, BiH, Bugarskom, Grčkom, Mađarskom, Irskom, Italijom, Moldavijom, Rumunijom, Rusijom, Srbijom, Slovenijom, Turskom, Ukrajinom i Velikom Britanijom.

Komitet ministara Vijeća Evrope razmatrat će tokom zasjedanja i provođenje odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić-Finci”.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić izrazio je nadu da, iako nije provedena odluka “Sejdić-Finci”, Vijeće Evrope neće ići ka “najlošijoj” odluci za BiH koja bi značila njenu eventualnu suspenziju iz te evropske organizacije.

On očekuje da će BiH dobiti najozbiljnije upozorenje zbog neprovođenja te odluke.

Treba vidjeti, istakao je Radojičić, kojim će tonom biti definisan stav Vijeća Evrope prema eventualnom provođenju izbora u BiH 2014. godine ukoliko ta odluka ne bi bila provedena, odnosno šta bi bilo ako BiH prema postojećem Ustavu i pravilima provede izbore, jer je više puta rečeno da bi u tom slučaju bili provedeni mimo odluke Suda za ljudska prava i suprotno Konvenciji o ljudskim pravima i slobodama.

Provođenje odluke jedan je od uslova koje BiH mora da ispuni na putu ka EU.

SRNA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close