Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH: Narušen izgled Sarajevske čaršije

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika u BiH će nastaviti u okviru svojih nadležnosti sa aktivnostima u uvjerenju, iako je znatno narušena autentičnost Sarajevske čaršije, da ona može u velikoj mjeri biti popravljenja ukoliko sve relevantne institucije budu djelovale sinhronizirano, kazao je danas predsjedavajući Komisije Dubravko Lovrenović.

(Oslobođenje)

“Komisija je u procesu donošeja odluke o proglašenju Sarajevske čaršije nacionalnim spomenikom na sjednici razmatrala i informaciju o neprimjerenim intervencijama i izgradnji novih objekata u tom području. Uvidom u stanje uočena su znatna odstupanja od važećih regulacionih planova”, rekao je Lovrenović.

Kako bi se Sarajevska čaršija zaštitila, Komisija je donijela zaključak da će u Službenom glasniku BiH objaviti odluku o privremenim granicama i mjerama zaštite graditeljske cjeline čaršije, istakao je Lovrenović. On je dodao da će Komisija od nadležne inspekcije tražiti da izvrši inspekcijski nadzor i utvrdi koji su objekti bespravno sagrađeni, te će od Općine Stari Grad zatražiti obustavu postupka legalizacije bespravno izgrađenih objekata.

Komisija je na današnjoj 58. sjednici donijela odluku o proglašenju 14 dobara nacionalnim spomenikom BiH. Spomenik borcima NOR-a u Velikom parku na Ilidži, spomenik na Šehitlucima u Banjoj Luci, parna lokomotiva u Jajcu, rimski logor i civilno naselje u Makljenovcu, Doboj, nekropola sa stećcima i nišanima Borjanice-Marevska kosa u Malom Marevu, Foča, nekropole sa stećcima na lokalitetima Pokojnica i Podgroblje u Han Pijesku, harem Bukva džamije u Gradačcu, harem Hadži Reuf-begove džamije u Gradačcu, zgrada Muftijinog konaka u Tešnju, hram Vaznesenja Gospodnjeg sa ikonostasom u Gračanici, Hajduk kula na Kručevića brdu u Čitluku, džamija sa haremom u Đakovićima u Čajniču, harem džamije Trnovi u Velikoj Kladuši, te grupa zgrada u Kotromanićevoj ulici u Sarajevu danas su uvršteni na listu nacionalnih spomenika BiH.

Komisija je donijela odluku i o uklanjanju Mir Muhamedove džamije u Čajniču sa liste ugroženih spomenika BiH, s obzirom da su poduzete adekvatne mjere zaštite, koje su otklonile uzrok ugroženosti. Lovrenović je kazao i da će od 19. septemba predsjedavanje Komisijom preuzeti jedna od članica Amra Hadžimuhamedovi

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close