-TopSLIDEPolitikaRegion

Komesar Varhelyi o BiH: Politički lideri moraju podržati a ne ometati rad državnih institucija

Oliver Varhelyi, evropski komesar za proširenje, uputio je poruku političarima u Bosni i Hercegovini. Ponovio je kako “EU i dalje podržava Dejtonski sporazum”.

“Želimo da akteri u BiH poštuju i u potpunosti provode Dejtonski sporazum. Potrebna je Bosna i Hercegovina koja je funkcionalna sa svim državnim institucijama i pozivam sve aktere da poštuju taj naš zahtjev. On nije samo u interesu EU i stabilnosti u regionu već i u interesu naroda BiH”, rekao je Varhelyi na press konferenciji. 

Europska komisija usvojila je danas paket za proširenje za 2021. godinu, s detaljnim ocjenama napretka koje su zemlje Zapadnog Balkana i Turska napravile na putu ka Europskoj uniji, s posebnim akcentom na provođenje ključnih reformi kao i s jasnim smjernicama o daljim prioritetima. U dijelu koji se odnosi na Bosnu i Hercegovinu, upozorava se na neispunjavanje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije o aplikaciji za članstvo i nastavak retorike podjela koje koče ukupni napredak, kao i problem i nedovoljnu borbu protiv korupcije. 

Varhelyi je poručio kako politički lideri moraju podržati, a ne ometati rad državnih institucija te raditi na usvajanju vladavine prava i pravosudnim reformama.

Patria

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close