Kome Predsjedništvo BiH kupuje limuzinu od 200.000 maraka?

Da Predsjedništvo BiH ne muči muku s besparicom dokazuje oglas koji je objavilo u prošlosedmičnom izdanju „Službenog glasnika BiH“ – kupuje novi službeni automobil visoke klase čija je cijena oko 171.000 maraka bez PDV-a. Marka limuzine nije navedena

 
Prema oglasu, radi se o otvorenom postupku, a „kriterij za dodjelu ugovora je da ponuđač dostavi najnižu cijenu“. Rok za podizanje dokumentacije istječe u petak, a za prijem ponuda 13. oktobra do 11 sati.
Koji će od tri člana Predsjedništva BiH koristiti novu limuzinu, nemoguće je saznati i očigledno se, bar za sada, radi o najstrožoj tajni. Po hodnicima zgrade Predsjedništva BiH šapuće se da je namijenjena aktualnom predsjedatelju Draganu Čoviću.
Inače, članovi Predsjedništva BIH Dragan Čović, Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović koriste službene automobile marke „audi A8“ sa svom mogućom najsuvremenijom opremom  koji su u odličnom stanju.
Prošle godine Vijeće ministara donijelo je novi pravilnik o službenim vozilima u državnim institucijama koji je stupio na snagu s prvim danom 2015. Aktualni saziv Predsjedništva BIH malo nakon što je preuzeo dužnost, pobunio se protiv tog pravilnika i zatražio je da  svojim internim aktima regulira nabavku i korištenje službenih vozila.
Prema usvojenim propisima, pravo na službeni automobil visoke klase u vrijednosti do 130.000 maraka imaju sva tri člana Predsjedništva BiH, a na limuzine čija je vrijednost do 100.000 maraka državni ministri, predsjednici Ustavnog suda BiH, Suda BiH i glavni državni tužitelj.
Zamjenici državnih ministara i rukovoditelji državnih institucija imaju pravo na korištenje službenih vozila čija vrijednost ne prelazi 50.000 maraka. Prošle godine, prema službenim podacima, na održavanje službenih vozila državne institucije potrošile su blizu 400.000 maraka.
Ostaje nejasno kako i zbog čega je Predsjedništvo BiH odlučilo da kupi novu limuzinu vrijednosti oko 200.000 maraka uključujući PDV, kada je službenim aktima propisano da  cijena ne smije preći 130.000 maraka.
Posebno je pitanje zbog čega će iz proračuna biti spiskano 200.000 maraka u vremenu i situaciji kada država i njeni građani jedva sastavljaju kraj s krajem.
(Dnevni-list.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close