PolitikaRegion

Kolinda otvoreno priznala da se miješa u unutrašnja pitanja BiH

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović tokom jučerašnje posjete našoj zemlji u jeku predizborne kampanje potvrdila je konstantno miješanje Republike Hrvatske u unutrašnja pitanja suverene Bosne i Hercegovine koja stremi ka članstvu u EU i NATO savezu.

Kandidatkinja za novi predsjednički mandat, koja je poznata po neutemeljenim, često skandaloznim i radikalnim izjavama o Bosni i Hercegovini i njenim stanovnicima prvo je u Mostaru poručila da Hrvati imaju dvije domovine – Hrvatsku i BiH i da ona neće stati dok se “Hrvatima u BiH ne osigura ono što im pripada historijski, politički i prema Ustavu BiH”.

Svoju kampanju Grabar-Kitarović je nastavila po Srednjoj Bosni. Zaustavivši se u mjestu Skopaljska Gračanica kod Bugojna pozdravila je stotine svojih simpatizera, mahom onih sa članskim karticama HDZ-a BiH čiji je lider Dragan Čović nekoliko sati ranije podržao Kolindinu kandidaturu u susjednoj zemlji, a zatim je poručila kako dolazi i kao predsjednica svih prisutnih te potpuno otvoreno i opušteno rekla da se redovno miješa u unutrašnju politiku Bosne i Hercegovine.

“Pozdravljam vas i kao vaša predsjednica. Nema tog razgovora s međunarodnim dužnosnicima gdje ne govorim o vama Hrvatima i gdje ne govorim o Bosni i Hercegovini i o potrebi da Hrvati moraju birati svoje političke predstavnike i biti jednakopravni u svakom pogledu s ostala dva naroda”, rekla je Kolinda.

Poručila je da se lično zalaže za čvrstu evropsku budućnost BiH, jer će to “izbrisati granice” te da dolazi s jednom čvrstom porukom.

“Hrvatska je uz vas, Hrvatska će stajati uz vas i Hrvatska će se boriti za vaša prava kao jednakopravnog i konstitutivnog naroda u BiH. Zalažem se za evropsku budućnost BiH jer ćemo opet živjeti zajedno bez granica među nama i onda će i Hrvati u BiH moći ostvariti veći prosperitet i sva prava koja imaju drugi u Evropskoj uniji.

Ovo je samo nastavak izjava hrvatske predsjednice o BiH i na račun BiH. Govorila je o hiljadama ekstremista na granici BiH i Hrvatske, jačanju tzv. radikalnog islama, svojatala dijelove teritorije BiH i pripajala ih Hrvatskoj, redovno se miješala u unutrašnju politiku BiH i podržavala politiku koju predvodi Dragan Čović. Ni za jednu izgovorenu neistinu o BiH se nije izvinila niti se potrudila da objasni na osnovu čega ih je iznijela u javnost i pred međunarodnim zvaničnicima.

Kolinda se Bugojancima i Uskopljanima obratila u crkvi gdje ju je pozvao župnik i dekan bugojanskog dekanata Tadija Ivoš.

Također treba dodati da lokalno stanovništvo ne pamti kada je Kolinda posljednji put boravila na tom području i tako im se srdačno obratila, ali treba znati da je u BiH stigla zbog predizborne kampanje i osiguranja glasova iz dijaspore, odnosno BiH, na izborima koji su zakazani za 22. decembar.

Klix

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close