Kolumne

Kolinda ne želi da se na ustaše obraća pažnja

Skoro kao grom iz vedra neba odjeknulo je priopćenje Plenkovićeve vlade, nakon naoko ničim izazvanog okupljanja i proustaškog postrojavanja Dražena Keleminca i njegovih pristalica na zagrebačkom glavnom trgu. Bio je to samo dan obljetnice osnutka Hitlerove nacističke stranke.

Kako to da je Vlada reagirala na prijavljenu i od policije uredno odobrenu crnokošuljašku ustašku paradu u Zagrebu? Pa, zar nismo na takve parade ovdje u zadnje vrijeme već naviknuli? Nije li to već na određeni način naš main-stream?

No, uskoro smo dobili odgovor.

Naljutilo se američko veleposlanstvo. Nikako im nije drago da se hrvatsko ustaševanje i fašizam, sve u crnom, dovode u ikakvu vezu sa SAD-om te s njihovim novoizabranim predsjednikom Donaldom Trumpom.

A, znamo, Keleminec je zapravo ustaškim pozdravima i pronacističkim zastavama, ali i američkom zastavom, davao potporu Trumpu u njegovom ljutom boju protiv poodmaklog liberalizma.

Amerikanci su poručili da je svaki pokušaj povezivanja s ustaštvom uvreda sjećanju na 186 tisuća američkih vojnika poginulih u Europi u borbi protiv nacizma i uvreda nekoliko milijuna ubijenih nedužnih žrtava u Drugom svjetskom ratu.

Načelno treba biti protiv zabrana. I ovdje je pitanje je li trebalo u startu zabraniti takav baš notorni profašistički skup u središtu grada, Hitleru u čast.

Bilo je dobro poznato što će se tamo uzvikivati i događati i kakva će obilježja biti na tom mitingu na glavnom trgu. Svima, osim možda policiji. Pa, nije Zagreb Knin gdje u Danu pobjede – a tko će drugi nego 9. bojna – otpjeva bez problema cijelu ustašku pjesmaricu.

IDS i HNS su odmah reagirali. IDS traži da se spriječe takva ”nacistička“ okupljanja, ”sramotne i opasne“ parade i govor mržnje. Da je sada ipak bilo dosta.

A HNS je podnio kaznenu prijavu, ”kad već država neće“, jer smatraju da postoji osnovana sumnja da je počinjeno kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju iz članka 325. Kaznenog zakona.

Prije dvije godine, tadašnji ministar Ranko Ostojić zabranio je  “prisegu domovini i prisegu Klubu Hrvatskih domoljubnih snaga” koje su organizirali isti ti ljudi na istom mjestu, zbog mogućeg uznemirenja većeg broja ljudi, u središtu Zagreba.

Vlaho Orepić već je jednom, prošle godine, Kelemincu i njegovima dopustio okupljanje na Trgu. A prije mjesec i pol dana Keleminec i jurišnici tražili su uhićenje Milorada Pupovca a onda su pred zgradom SDP-a vikali i prozivali ”komunističke smradove“.

Pa nije ovaj mrzilački događaj jedini takav nego se svakodnevno redaju različiti incidenti, i fizički i verbalni u kojima se ponižavaju pripadnici različitih manjina – nacionalnih, seksualnih, žene, fotošopirana Milanka Opačić, Crnci, Iračani, itd.

Dakle, čak je i Vlada ovaj put, konačno prevalila preko usta da se na zagrebačkom glavnom trgu ”promoviralo ustaštvo i nacizam i napadale temeljne vrijednosti ustavnog poretka RH.“ Na trenutak nam se učinilo da ni Plenkoviću pozdrav ”Za Dom – spremni“ nema valjda više ”dvostruku konotaciju“.

Jedino predsjednica Republike misli da se ipak pretjeruje u reakcijama. Ona je u Požegi rekla da je njezin stav prema bilo kakvim izljevima mržnje ”jako dobro poznat“, ”ali isto mislim da marginalnim pokretima ne bi smjeli dati pozornost jer onda im dajemo ono što žele. Time, ne samo da se stvara dojam da je Hrvatska netolerantnija nego što jest, nego se potiče mržnja”, dodala je.

Aha, daje se nezaslužena pozornost ustašama i nacistima a onda se time i potiče mržnja. Protiv njih? Nema onog postignutog zajedništva za koje je zaslužna gospođa predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović?

A da se sljedeći put preventivno ipak zabrani Keleminčevo ludovanje zato jer on i njegovi potiču na mržnju, a to je kazneno djelo? Onda neće biti niti medijske promocije niti nepotrebne pozornosti koju mrzitelji dobivaju.

Da, sve je to marginalno, kako da ne, ali manjinci u Hrvatskoj (ne samo nacionalni, naravno) iz dana u dan postaju ovdje sve više osobe drugog reda.

 

AUTOR:

(Prenosimo s portala Novoga lista).

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close