BiHPolitika

Koliko vrijedi 168 bh. nekretnina u Srbiji i Hrvatskoj?

ŠTA BI MOGLI IZGUBITI

Koliko vrijedi 168 bh. nekretnina u Srbiji i Hrvatskoj?

 

U ovom broju nekretnina nije iskazana imovina Željeznica Federacije BiH koja se ogleda u skretnicama, tunelima, mostovima, itd na Unskoj pruzi i pruzi Gabela Polje-Ploče

 

Hrvatski sabor donio je danas Zakon o upravljanju državnom imovinom. Zakon, koji je dobio potporu većine zastupnika (83 za), omogućuje stavljanje u funkciju nekretnina za koje nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi.

 

Ministar državne imovine Goran Marić istaknuo je kako će primjena ovog zakona utjecati na rast zaposlenosti i bruto domaćeg proizvoda (BDP), objavila je Hrvatska radio televizija, prenosi Patria.

 

Zakon donosi novi zakonski okvir za aktivaciju zapuštene imovine, on je alat za poticanje gospodarske aktivnosti i za demografski impuls, on će dati krila kapitalu i potaknuti poduzetnički duh i moral i utjecati na rast poduzetničkog optimizma.

 

Prema podacima Agencije za privatizaciju FBiH, u Centralnom registru pasivnog podbilansa je evidentirano 168 nekretnina i to 90 u Srbiji i 78 u Hrvatskoj. Procijenjena vrijednost ovih nekretnina je 192.668.992.00 marke. Riječ je o knjigovodstvenoj vrijednosti utvrđenoj od strane vještaka građevinske struke, rečeno je za N1 iz ove Agencije.

 

U ovom broju nekretnina nije iskazana imovina Željeznica Federacije BiH koja se ogleda u skretnicama, tunelima, mostovima, itd na Unskoj pruzi i pruzi Gabela Polje-Ploče.

 

Agencija za privatizaciju u Federaciji BiH, pored toga što aktivno učestvuje u zaštiti interesa Federaciji BiH kada je u pitanju ova imovina, u kontinuitetu vrši vještačenja nekretnina radi utvrđivanja trenutne tržišne vrijednosti pojedinih nekretnina. Uvid u pojedine nekretnine, naročito na one koje su oglašavane za prodaju, kao i neke druge za koje se priprema prodaja, može se naći na web stranici www.apf.gov.ba u dijelu koji se odnosi na aktivnosti iz pasivnog podbilansa, navodi se u informaciji Agencije za privatizaciju FBiH.

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close