Koliko su opasni Iranski obavještajci u Bosni i Hercegovini?

U aktivnostima Iranske obavještajne službe sigurno nije zaobiđena ni BiH, kao ni ostale zemlje regije poput Srbije, rekao je za Dnevni avaz direktor Centra za sigurnosne studije (CSS) Armin Kržalić.

– BiH može imati sigurnosne štete i od drugih obavještajnih službi, ne samo od iranske. Naše sigurnosne službe trebale bi pratiti rad tih agenata, posebno onih koje se povezuju s terorizmom, smatra Kržalić.
Više od 30.000 agenata Iranske obavještajne službe rasuto je diljem svijeta, u svim zemljama u kojima Teheran procjenjuje kko ima svoje interese, navedeno je u posebnom izvješću koji je dostavljen Pentagonu i američkom Kongresu, prenijela je Fena.
Jedan dio agenata, kako se navodi u izvješću, aktivan je u Hrvatskoj, dok domaći stručnjaci smatraju kako iranski obavještajci godinama djeluju i u BiH. U Izvješću se bez isticanja konkretnih obavještajnih aktivnosti navodi kako su agenti „spremni braniti interese Irana svim metodama, od terorističkih napada, preko atentata, do industrijske špijunaže”.
S druge strane, glavni tajnik CSS-a Denis Hadžović smatra kako je brojka od 30.000 agenata ipak velika te dodaje kako sumnja da Iran može toliko investirati u obavještajne strukture i prikupljanje obavještajnih podataka.
Teheran je, navodi u izvješću, nedavno formirao cyber zapovjedništvo, tijelo koje nadzire obrambene i ofanzivne operacije cyber ratovanja, nakon što je virus “Stuxnet” izazvao kaos u iranskim sistemima za obogaćivanje urana.
– Iran je osnovao zapovjedništvo koje treba spriječiti daljnje takve napade, kao i organizirati osvetničke napade na računalne sustave neprijatelja, piše u izvješću.
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close