Koliko je higijenski ispravna hrana koja se proizvodi u BiH?

Bh. proizvođačima nije jednostavno trgovati sa stranim tržištem. Poštivanje međunarodnih, a prije svega propisa koje nalaže Evropska unija, traži mnogo novca. Osim što zbog toga nije konkurentna, pitanje je koliko je ta hrana sigurna.

Kad projekt navodnjavanja Imotsko-bekijskog polja, koji finansira Evropska unija, bude gotov, za proizvođače voća i povrća iz Hercegovine to će biti prilika da svoje proizvode u većoj mjeri plasiraju na hrvatsko tržište.
“To je jedna sjajna ulaznica za rješavanje pitanja proizvodnje hrane u ova dva velika polja”, izjavio je Zlatko Ževrnja, župan Splitsko-dalmatinske županije.
Na drugom kraju zemlje, proizvođači hrane trguju s privrednicima iz Srbije. No, poslovanje nije na zavidnom nivou, prije svega zato jer poštivanje evropskih propisa i standarda za izvoz higijenski ispravnih prehrambenih proizvoda nije jednostavno, prvenstveno finansijski.
“Na kraju 2012. imali smo oko 10% firmi na području BiH koji su imali uvedene HACCP standarde koji su neophodni za poboljšanje sigurnosti hrane”, kaže Slavica Marković, sekretarka Područne privredne komore Bijeljina
Aleksandar Jovanović, predstavnik Privredne komore Valjevo, tvrdi kako se s vremena na vrijeme naiđe na probleme – ili nekih opomena EU-a ili čak uklanjanja s tržišta.
Ako postoji mogućnost da hrana koju izvozimo nije higijenski ispravna, pitanje je šta se onda plasira na naše tržište. U Agenciji za sigurnost hrane tvrde da brojka higijenski neispravne hrane i oboljenja uzrokovanih hranom opada.
“Nikada nemamo 100% procjenu rizika, pa se mogu desiti i ovakvi slučajevi da imamo i mlijeko koje nije higijenski ispravno”, kaže Sejad Mačkić, direktor Agencije za sigurnost hrane BiH.
Iako smo u posljednjih sedam godina dosta regulative uskladili s evropskom, naši proizvodi još nisu u potpunosti ni sigurni ni konkurentni na stranom tržištu. Možda će tome doprinijeti trenutna procjena bh. kontrolnog sistema za sigurnost hrane, koju vrše inspektori Ureda za hranu i veterinarstvo Evropske unije.  federalna.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close