NogometSport

Kodro: Prihvatio sam kulturu i religiju mog naroda, pravi sam Bosanac

Osasuna će u nedjelju gostovati u San Sebastianu protiv ekipe Real Sociedada, a to će biti poseban dan za Kenana Kodru, koji će se na taj način vratiti u rodni grad i zaigrati protiv kluba u kojem je započeo karijeru.

Kako pišu španski mediji ovaj meč je posebno zanimljiv, iz razloga jer je njegov otac, proslavljeni bh. fudbaler legenda Sociedada, te da će iz više razloga meč za Kenan biti drugačiji od ostalih.

“Iako sam rođen u San Sebastianu, mojim venama teče bosanska krv. Smatram se pravim Bosanacem. Prihvatio sam kulturu i religiju mog naroda te govorim maternjim jezikom. U toku rata moja porodica je mnogo propatila, ali me to ne spriječava da imam prijatelje Srbe“, rekao je mlađi Kodro

Mladi napadač Osasune ističe da se ne sjeća perioda kada je njegov otac igrao za Sociedad.

“Sjećam se jedino perioda iz Tenerifea i nakon toga. Uvijek sam sanjao dajednog dana zaigram u Primeri, a to sam ostvario u Osasuni“, dodao je Kodro.

Kenan Kodro iako nikada nije živio u BiH, veoma je vezan za državu svog porijekla, te ima nekoliko prijatelja fudbalera porijeklom iz naše države.

“Sa Harisom Seferovićem sam prijatelj, iako on igra za Švicarsku, momak je pravi Bosanac. Njegova i moja sudbina su vrlo slične, moj otac otišao kako bi igrao fudbal, a njegova porodica je iz Bosne pobjegla od rata. Imam veliku želju da jednog dana živim u Bosni i Hercegovini“, iskren je Kodro.

Iako je rođen ratne 1993. godine Kenan je pokazao da je veliki poznavalac dešavanja u BiH, ali i u Mostaru.

“U malom mjestu pored Mostara, Blagaju, i danas žive moji dedo i nana. Tokom rata Mostar je uništen i razoren, a srušen je i čuveni Stari most. Grad je danas podijeljen na dvije zone, u jednoj žive Bošnjaci, a u drugoj Hrvati, a u Mostaru se igra derbi između Veleža i Zrinjskog. Za Velež je u prošlosti igrao moj otac, to je klub za koji su do rata navijali svi Mostarci. Danas Zrinjski igra na Veležovom stadionu. Političke nesuglasice su dovele do rata u mojoj domovini. Sjećam se iz djetinjstva da su u našoj kući u Španiji boravili brojni zemljaci koji su bježali od rata. I sam sam izgubio bliske rođake u ratu“, ispričao je na kraju Kenan Kodro.

Autor: Anel Bihorac

SCSPORT.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close