Koalicioni dogovori SDA, A-SDA i S za BiH

Održan sastanak lidera tri stranke

Nakon sastanka Izetbegovića, Jerlagića i Ogreševića ostalo je nepoznato da li će Stranka za BiH ostati koalicioni partner sa SDA i A-SDA, a na osnovu ranije potpisanog psrazuma o zajedničkom koaliranju. Ovu informaciju potvrdio je na koferenciji za novinare predsjednik SBiH Amer Jerlagić, kazavši da će stranački organi ove stranke danas zasjedati u Sarajevu i o tome donijeti konačnu odluku.

On je to prokomentarisao riječima da je ulaskom SBB-a u koaliciju sa SDA došlo do novih okolnosti. Podsjetio je kako je ranije “na stolu bio jedan paket kojeg sada više nema”.

– Stranka za BiH pristupila je u koaliciju u vremenu kada je Federaciji BiH bila potrebna stabilnost, kada se donosio prvi krupniji zakon iz reformske agende i tu ćemo biti i kada je u pitanju britansko-njemačka inicijativa, kao i podržavanje reformske agende. Danas smo dobili informaciju od gospodina Izetbegovića o razgovorima SDA i SBB-a, a to su za SBiH nove okolnosti. Imali smo sporiazum koji je potpisan prije dogovora sa SBB-om. Mi danas u 17 sati imamo sjednicu Kolegija stranke, na kojem ćemo razmotriti ove nove okolnosti i vidjeti da li će SBiH ostati dio koalicije ili ne. Ali, ono što sada mogu garantovati je to da ćemo, bili unutra ili ne, podržati reformsku agendu, britansko-njemačku inicijativu, te zakone koji se tiču ove inicijative, odnosno reformske agende – rekao je Jerlagić.

Nakon sastanka Izetbegović je novinarima izjavio da se i dalje smatra kako je riječ o bloku koji će u ovom mandatu stabilizirati prlike u zemlji u smislu suprotstavljanja dezintegracijskim trendovima i ispadima.

– Imali smo neke dogovore od ranije unutar kojih je bio i BPS. Sada su stvari promijenjene sa faktičkim odustajanjem BPS-a i ulaskom SBB-a u novu koaliciju, tako da smo danas razgovarali o tim novim relacijama, konstelacijama i odnosima. U svakom slučaju, stranke će donijeti svoje odluke. Što se tiče SDA, ovo je za nas blok od kojeg ne kanimo odustati. Jako cijenimo podršku koje su ove dvije stranke dale u jednom kritičnom, reformskom momentu kada je usvajan Zakon o radu. Veoma rado ćemo nastaviti s njima sarađivati kroz čitav ovaj mandat – kazao je Izetbegović.

Predsjednik A-SDA Nermin Ogrešević povrdio je da je i ova stranka dala svoju podršku stabilizaciji prilika u FBiH, te da je mišljenja kako je to bila ispravna odluka, što je doprinijelo da se otvore novi procesi i stabilizaciji prilika u zemlji.

– Mi, naravno, nastavljamo dalje razgovore. Mišljenja sam da su okolnosti takve da ima dovoljno prostora i da ne bi trebalo to biti prepreka da u konačnici u jednom širem parlamentarnom kapacitetu damo jednu jaku podršku Federalnoj vladi i inače procesima koji se vode, kao i da se okrenemo perspektivi koja vodi u pozitivnom pravcu – istaknuo je Ogrešević.

Na izlaganja Jerlagića i Ogreševića nadodao se Izetbegović, kazavši da vrijednost A-SDA i SBiH prevazilazi njihov brojčani kapacitet.

– Oni su nam u kritičnom momentu dali jednu podršku i SDA treba takve partnere. Naravno da treba razgovarati o pozicijama u strukturi vlasti, no SDA je tu spremna unutar ovog odnosa – gdje SDA ima 29, a ove dvije stranke 3+2 poslanika – ići na jedno participiranje kroz strukturu vlasti, ići na to da dobiju mjesta pomoćnika unutar ministarstava, direktora agencija itd. Ove dvije stranke participiraju u tim omjerima – zaključio je Izetbegović.

11:22 U Predsjedništvu BiH u toku je sastanak lidera SDA Bakira Izetbegovića i SBiH Amera Jerlagića i A-SDA Nermina Ogreševića.

Podjsetimo, prije tri mjeseca ove tri stranke su postisale sporazum o političkoj saradnji, zajedničkom djelovanju i jedinstvenom nastupu za mandatni period 2015. – 2018.

Ovim sporazumom opredijelili su se za političku borbu za cjelovitost Bosne i Hercegovine i jačanje njenih institucija, te za provođenje suštinskih ekonomskih i društveno-političkih reformi koje će pokrenuti razvoj i ekonomski napredak.

Uskoro više informacija sa ovog sastanka jer za koji minut počinje pres konferencija

Autor: M. Aš. – avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close