Koalicija: Tko s kim sjeda i tko koga odbija?

U razgovorima o rekonstrukciji vlasti u Federaciji BiH za stol bi trebali sjesti Dragan Čović i Bakir Izetbegtović, čelnici HDZ-a BiH i SDA, ali se priča oko nove koalicije dodatno zakomplicirala budući da Bosansko-podrinjska stranka izgleda ne ćeli koalirati sa SDA.

Naime, Dnevni list danas piše kako je sastanak izaslanstava SDA, Stranke za BiH, A-SDA i BPS-a pod upitnikom jer su Sefer Halilović i njegov BPS odbili su poziv SDA.

Priopćili su kako neće sudjelovati na tom sastanku na kojem bi, kako je predviđeno trebalo da se ozakoni,već dogovorena podjela pozicija u Vladi Federacije.

”Nisu riješena ključna pitanja i dok ne budu, sve stoji. Vlast je za nas od tercijarnog interesa. Bez rješavanja ključnih pitanja, prije svega političkih ubojstava, sve je besmisleno jer nama fotelje ne trebaju, neka ih uzme tko hoće”, poručio je Semir Halilović, član Predsjedništva BPS-a i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo.

Sefera Halilovića kaže kako je Izetbegović obećao da će politički podržati uhićenje i procesuiranje ubojica i nalogodavaca.

”Ja sumnjam u to, ali sačekat ćemo. Tužiteljstvo BiH je na potezu, kompletnu dokumentaciju posjeduje. Do prvih dana rujna sve će biti kristalno jasno i ako ubojica ne bude u zatvoru ili na putu u zatvor, nema više nikakvih razgovora sa SDA-om”, kazao je Halilović.

S druge strane, Dnevni avaz tvrdi kako će za stol sjedti samo Čović i Izetbegović te razgovarati o rekonstrukciji Vlade Federacije BiH i o novoj parlamentarnoj većini u ovom entitetu.

”Moguće je da Čović i Izetbegović otvore i pitanje rekonstrukcije Vijeća ministara BiH”, navodi list.

Istodobno, Čović je na druženju s novinarima najavio susrete s Miloradom Dodikom i Fahrudinom Radončićem dodavši kako s Dodikom ne bi trebao razgovarati o ulasku SNSD-a u vlast na razini FBiH i Vijeću ministara BiH.

Naglasio je kako će sastanak s Dodikom iskoristiti za jačanje prijateljskih i korektnih odnosa pred predstojeće važne reforme.

Nezavisne novine pak navode kako će vjerojatno sastanak s predsjednikom SBB-a biti na tragu stalnih Čovićevih najava da je za stabilnu vlast u FBiH potreban ulazak SBB-a.

Bljesak.info

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close