Ko su mogući kandidati za nove članove Predsjedništva BiH?

CIK BiH u skladu sa Izbornim zakonom će najkasnije do 15. maja donijeti Oduku o raspisivanju Općih izbora 2014. godine. Zajedno sa odlukom o raspisivanju Izbora, CIK će objaviti i uputstvo o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti.

Bit će precizirano od kada do kada u kojem periodu se vrši prijava političkih subjekata za učešće na izborima, u kojem periodu se dostavljaju kandidatske liste do kada traje registracija birača i kada se zaključuje birački spisak, kazala je za novinsku agneciju Patria Maksida Pirić, portparol Centralne izborne komisije (CIK).

Fahrudin Radončić i Dragan Čović
slavo kukić nova
Nikola Špirić; foto: Electionsmeter.com

Inače, CIK BiH će raspisati izbore za članove Predsjedništva BiH, zastupnike u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i Parlamenta Federacije BiH, poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srpske i zastupnike u deset kantonalnih skupština u Federaciji BiH.

– Mi već radimo na pripremama, provjeravamo podzakonske akte, mijenjamo ih ako treba, ušli smo u proces javnih nabavki za usluge koje će nam trebati, javni poziv za štampanje i pakovanje glasačkih listića – kaže Pirić.

Ona je dalje napomenula da nakon datuma od raspisivanja Izbora počinju teći rokovi za prijavu poliitčkih stranaka i nezavisnih kandidata za učešće na izborima.

– Onda ide slijedeći rok za prijavu koalicija onih političkih stranaka koje su već ovjerene. Tek onda ide prijava kandidatskih lista – dodala je Pirić.

Iz političkih stranaka još uvijek nije potvrđeno ko će se kandidirati za članove Predsjedništva BiH, ali se u javnosti spominju imena Dragana Čovića, Slave Kukića, Bakira Izetbegovića, Fahrudina Radončića, Nikole Špirića i Igora Radojičića.

Kukić je nedavno i potvrdio svoju odluku da se kandidira za hrvatskog člana Predsjedništva BiH te je kazao da će u ovoj borbi pobijediti Čovića, a da mu je jedini motiv za prijavljivanje upravo da porazi Čovića.

(Nap.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close