PolitikaRegion

Ko se to usudio porediti odbrambeni rat Armije BiH sa turskim osvajanjem Afrina?!

(VIDEO) OTKUD “LJILJANI” NA “MASLINOVOJ GRANČICI?” Ko se to usudio porediti odbrambeni rat Armije BiH sa turskim osvajanjem Afrina?!

Prije koji dan Armija Republike Turske ušla je u grad Afrin, nastanjen pretežno kurdskim stanovništvom, a koji se nalazi na teritoriju Sirije. Tome je prethodila složena vojna operacija turske vojske pod nazivom „Maslinova grančica.“ Vojni aspekt ovog događaja nije nam posebno zanimljiv. Iz našeg ugla posmatrano, bitniji nam je međunarodnopravni i, posebno, medijski aspekt.

Uz dužno razumijevanje za zabrinutost koju ima vlada svake zemlje za sigurnost vlastitih granica, ipak se mora konstatovati činjenično stanje da je vojna operacija koju je poduzela zvanična Ankara izvedena van teritorije Republike Turske, da je izvedena unilateralno, bez odobrenja UN-a i NATO-pakta, čija je Turska članica, te uz protivljenje Sjedinjenih Američkih Država i Rusije.

Medijski aspekt je najzanimljiviji kada je u pitanju naša zemlja. Vojnu kampanju pratila je, kako bi to rekli vojni propagandisti, adekvatna medijska kampanja. Turski mediji zamaglili su vojna zbivanja i reakcije u međunarodnim odnosima. Sve se svelo na videospotove podrške „Maslinovoj grančici“, na određene simbole i emocije. Tako se u tom periodu na turskim medijima vrtio i videospot u kojem se pojavljuju i osobe iz BiH. Videospot se otvara izjavom Amine Šećerović Kasli, neformalnom urednicom lista Stav, koja ni manje ni više unilateralnu vojnu operaciju zvanične Ankare na tuđoj teritoriji bez odobrenja međunarodne zajednice upoređuje sa odbrambeno-oslobodilačkim ratom Armije BiH tokom rata u našoj zemlji. U ovom videospotu pojavljuje se i njen otac Vehbija Šećerović, „zimzeleni“ mujezin Begove džamije u Sarajevu koji već godinama izbjegava odlazak u penziju. Inače i njegov sin Mersudin je „zimzelen“ na savjetničkim pozicijama po državnim organima, trenutno je savjetnik Aljoše Čampare. Odmah iza Šećerović-Kasli oglašava se i Šerif Patković, inače osumnjičen za pronevjeru više miliona maraka pomoći za boračku populaciju u BiH, koji govori na istom fonu kao i Šećerović-Kasli. Podršku „Maslinovoj grančici“ u ovom videospotu daje i Samir Vildić, predstavnik kompanije Čilek u BiH, te osobe iz BiH gradova, izvjesni Mujo Aganović, Alma Hadžić, Medina Ahmetović, Nadija Gego, Jasmin Imamović, Samir Šibonjić, Amina Begulja, izvjesna Emina… Pojavljuje se čak i jedno dijete koje se predstavlja kao Amar. Svi oni iz BiH gradova pozdravljaju vojnu operaciju Turske spominjući riječi poput ljubavi, savladavanja prepreka i razdaljina, podrške, domovine…

Nevjerovatna je doza drskosti s kojom jedna neformalna grupa građana uzima sebi za pravo da govori u ime BiH. Iznošenje vlastitog mišljenja jeste demokratsko pravo, ali pojava neformalne grupe građana koja neovlašteno govori u ime cijele BiH je grubo kršenje prava na mišljenje svih stanovnika BiH, ali i zvaničnih institucija BiH. Na ovaj način BiH se bez znanja njenih institucija, zvaničnih predstavnika vlasti i svih svojih državljana uvlači u jedan međunarodni konflikt sa kojim nema ništa i koji se odvija daleko od njenih granica.

Imajući u vidu da su turski mediji moćni, da je, naprimjer, samo budžet turske državne televizije (TRT) veći od državnog budžeta BiH, možemo računati da je ovaj videospot vidio čitav svijet.

Na ovaj način je međunarodnoj reputaciji BiH nanesena ogromna šteta. Ali niko iz BiH se s tim u vezi ne oglašava niti se iko od učesnika ovog videospota ne proziva zbog neovlaštenog govora u ime cijele zemlje sa nesagledivim posljedicama po nju.

(Prijevod Video-spota)

Amina Šećerović:

Cijenjena turska braćo, Naša srca dobro znaju šta je bol, časna borba i ljubav prema domovini. Mi smo preživjeli te dane.

Šerif Patković:

Vi ste bili s nama, danas Vaša zemlja prolazi kroj jedan težak period.

Mujo Aganović:

Danas vaše majke dobivaju vijesti o šehidima i gazijama.

Alma Hadžić:

Danas smo mi majke s vama.

Samir Vildić:

I mi kao mladi smo uz vas.

Medina Ahmetović:

Nema prepreke između duša/srca.

Vehbija Šećerović:

Za dovu nema razdaljine.

Nadija Gego:

Ono što nas spaja je ljubav.

Jasmin Imamović:

Od Bihaća do Zenice.

Samir Šibonjić:

Od Doboja do vezirskog grada Travnika.

Emina:

Od Tuzle do glavnog grada Sarajeva.

Amina Begulja:

Iz Bosne šaljemo našu ljubav i podršku.

Onda se jedno po jedno predstavljaju…

Dijete: Ja sam Amar i ne šutim.

“Iz Bosne pružamo maslinovu granu”

 

(TBT)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close