PolitikaZDK

KO SDA ZDK: Kasumović treba odlučiti …

SAOPĆENJEZA JAVNOST

Kasumović treba odlučiti da li će nastaviti s ucjenama ili će deblokirati realizaciju razvojnih projekata u Kantonalnoj bolnici Zenica

Kantonalni odbor Strankedemokratske akcije Zeničko-dobojskog kantona bezrezervno podržava aktivnostiVlade Zeničko-dobojskog kantona na razvoju Kantonalne bolnice u Zenici, a krunatih aktivnosti je generacijski projekt energetske efikasnosti koji je najvećeulaganje u ovu zdravstvenu ustanovu od njenog osnivanja.

Projektom vrijednim 11miliona eura, koji će Vlada finansirati iz kredita EBRD-a, predviđeno jeutopljavanje zgrada, zamjena stolarije i salonitnih krovova, izgradnja novogtermobloka na gas i operativnog bloka te izgradnja novih 2.800 kvadrataprostora za izmještanje službi koje trenutno rade u neuslovnim podrumskimprostorijama. Pored toga, planirana je realizacija još tri velika projektajavno-privatnog partnerstva – Interventna kardiologija, Hemodijaliza i Gamanož, s tim da je za Interventnu kardiologiju već potpisan ugovor sa stranimpartnerom vrijedan 7,5 miliona KM.

Međutim, projekti sudovedeni u pitanje zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa u krugu Kantonalnebolnice Zenica koje politikom ucjena blokira aktuelni gradonačelnik Zenice FuadKasumović. Naime, Kasumović od Vlade Zeničko-dobojskog kantona traži da idućetri godine u Zenicu uloži dodatnih šest miliona maraka, iako će od razvojnihprojekata u Kantonalnoj bolnici najveću korist imati upravo Zenica i Zeničani.Planirana ukupna investicija od 41,5 miliona maraka pokrenut će ekonomskuaktivnost i donijeti dodatni prihod budžetu Grada Zenice, izvođači će biti izeničke firme, a projekt će donijeti bolju perspektivu za zdravstvenu ustanovuu kojoj radi 1.502 radnika sa prebivalištem u Zenici, što je 92 posto odukupnog broja zaposlenih.

Navedenim projektimaKantonalna bolnica Zenica će napraviti veliki iskorak ka savremenom kliničkomcentru te, napokon, u kvalitetnijem okruženju i za zaposlene i pacijente,početi pružati zahtjevne usluge kao što je primjena procedure “zlatnogsata” u interventnoj kardiologiji zbog čega se građani Zeničko-dobojskogkantona trenutno upućuju u centre u Tuzli i Sarajevu.

Kasumović treba jasno iglasno reći građanima Zenice i Zeničko-dobojskog kantona da li će nastaviti sucjenama i insistirati na novčanoj kompenzaciji za zemljište za koje je iKantonalni sud u Zenici rekao da je bez pravnog osnova upisano na Grad Zenicuili će ispoštovati zaključak Gradskog vijeća Zenice, za koji su čak glasali injegovi poslušnici, te potpisati sporazum kojim će priznati da je Kantonalnabolnica Zenica titular vlasništva nad zemljištem i imovinom kojom raspolažešest decenija.

Svaki drugi potez izuzevpotpisivanja bezuslovnog sporazuma između Grada Zenice i Kantonalne bolnice biobi gubljenje vremena i loša poruka investitorima u gradu čiji se, da apsurdbude veći, gradonačelnik hvali otvorenošću prema ulagačima. Očito je daKasumović čini sve da zaustavi investicije Vlade Zeničko-dobojskog kantona,koja je i bez projekata u KBZ-u najveći investitor u Zenici, zahvaljujući višemilionskimulaganjima u puteve, vodne projekte, škole, te da kroz traženu kompenzaciju zazemljište želi osigurati finansiranje vlastite izborne kampanje iduće godine.

Kasumović mora bitisvjestan da će biti najodgovorniji ukoliko ne dođe do realizacije razvojnihprojekata u KBZ-u i da će u tom slučaju najveću štetu trpjeti grad i građaniZenice.

                                                                                                            PRESSSLUŽBA KO SDA ZDK

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close