PolitikaRegion

Ko je Valentina Matvijenko?

Dobro je poznato da ne može svaki političar u Rusiji da uživa povjerenje ruskog predsjednika Vladimira Putina. To uspije tek nekolicini, a među njima posebno mjesto zauzima i jedna dama.

Riječ je o Valentini Matvijenko, koju zovu još i “Putinovom čeličnom lejdi”. Rođena je 7. aprila 1949. godine u Ukrajini. 1972. završila je Lenjingradski hemijsko-farmaceutski institut, a 13 godina poslije i Akademiju društvenih nauka pri Centralnom komitetu KPSS.

Valentina Ivanovna Matvijenko predsjednik je Saveta Federacije, Gornjeg doma Federalne skupštine. Stalni je član Savjeta bezbjednosti Ruske Federacije. Od 2003. do 2011. bila je gubernator Sankt Peterburga. Smatra se za treću ličnost u državi, odmah nakon predsjednika Vladimira Putina i Dmitrija Medvedeva.

Koliko je blizak Putinov saveznik govori i to što ju je 2011. godine postavio na čelo Gornjeg doma parlamenta, čime ju je napravio najmoćnijom ženom u zemlji.

Od 1972. godine radila je pri Komunističkom savezu omladine. Od rukovodioca odsjeka Petrogradskog rejonskog komiteta Komunističkog saveza omladine napredovala je do prvog sekretara Lenjingradskog oblasnog komiteta Komunističkog saveza omladine.

U periodu 1984—1986. bila je prvi sekretar Crvenogardijskog rejonskog komiteta KPSS, a od 1986 do 1899. bila je zamjenik predsjednika Izvršnog komiteta Lenjingradskog sovjeta. 1989. izabrana je za narodnog deputata SSSR. Bila je predsjednik Komiteta Vrhovnog sovjeta SSSR za pitanja žena, zaštite porodice, materinstva i djece.

1991. godine završava kurs za usavršavanje rukovodećih diplomatskih radnika pri Diplomatskoj akademiji Ministarstva inostranih poslova SSSR. U periodu 1991—1998. godine bila je na diplomatskoj službi. Bila je ambasador SSSR i Ruske Federacije u Republici Malti, direktor Departmana za odnose sa subjektima federacije, parlamentom i društveno-političkim organizacijama Ministarstva inostranih poslova, član Kolegijuma Ministarsta inostranih poslova i ambasador Rusije u Grčkoj.

U periodu 1998—2003. radila je kao zamjenik predsjednika Vlade Ruske Federacije, nadgledala je socijalnu sferu. Dana 19. marta 2003. godine imenovana je za opunomoćenog predstavnika predsjednika Ruske Federacije u Sjeverozapadnom federalnom okrugu.

Od 2003. do 2011. godine obavljala je dužnost gubernatora Sankt Peterburga. U avgustu iste godine imenovana je za predstavnika Vlade Sankt Peterburga u Savetu Federacije, a u septembru izabrana i za predsjednika Savjeta Federacije. Postala je treća ličnost u državi i prva žena na toj funkciji. Zalaže se za jačanje položaja žena u politici. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja.

Zbog krize oko Krima, ova dama dospjela je na crnu listu Evropske unije i SAD, koji su joj uveli sankcije. One su obuhvatale zamrzavanje njihove imovine u SAD i zabranu ulaska u SAD. Zbog uloge u pripajanju Krima Ruskoj Federaciji 2014, i Kanada ju je u martu 2014. stavila na spisak sankcionisanih lica.

2007. godine u Sankt Peterburgu, tada predsjednik Vlade Srpske Milorad Dodik i gubernator Sankt Peterburga Vlalentina Matvijenko, potpisali su sporazum o saradnji u trgovinsko-ekonomsko i naučno tehničkoj oblasti, i u oblasti kulture.

Nedavno je boravila u zvaničnoj posjeti Srbiji. Srela se sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsjednicom parlamenta Majom Gojković, a obratila se i srpskim poslanicima. Tada je izjavila da Ruska federacija nije i nikada neće priznati nezavisnost Kosova.

 

RTRS

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close