BiHPolitika

Ko je svjetski poznati umjetnik Filip Andronik?

ZAŠTO JE, USTVARI, DOŠLO DO SKANDALA?

Ko je svjetski poznati umjetnik Filip Andronik, ko novinarka Enisa Skenderagić, a ko direktorica Edina Fazlagić?

DEPO Portal donosi vam kratki pregled biografija glavnih “aktera” uključenih u ovaj skandal

 

Televizija Kantona Sarajevo oglasila se saopćenjem koje je potpisala direktorica te TV kuće Edina Fazlagić, a u kojem se ogradila od nastupa svjetski priznatog strip crtača Filipa Andronika u njihovoj emisiji “Dobre vibracije”, a urednica Enisa Skenderagić pozvana je na odgovornost.

 

Razlog su ilustracije koje su prezentovane tokom razgovora vođenog sa Andronikom, a koje su od strane direktorice ove tv kuće ocijenjene kao uvredljive jer, navodno, vrijeđaju lik Alije Izetbegovića.

 

Šta se još iza brda valja i ko je sve intervenisao u uređivačku politiku TV SA, za sada nije poznato i predmet je nagađanja u javnosti. No nakon što su još jednom na vidjelo izbili cenzura, gušenje slobode mišljenja i slobode medija, valja znati i ko su, ustvari “akteri” uključeni u ovaj skandal, koji to ni po čemu nije trebao biti.

 

DEPO Portal donosi vam kratki pregled njihovih biografija…

Ko je Filip Andronik?
filip-andronik
Uspješni strip crtač, ilustrator i stand-up komičar. Ovaj svestrani autor rođen je 28. februara 1981. godine u Sarajevu. Po završetku Srednje škole primijenjenih umjetnosti 1999. godine odlučio je baviti se crtanjem stripova.
Dobitnik je brojnih nagrada, a posljednja mu je dodijenjena na festivalu stripa “Bulles d'air”  u Francuskoj, gdje je sa Senadom Mavrićem dobio nagradu za najbolji historijski rad. Nagrađeni strip bh. autora govori o posadi njemačkog tenka Tigar u Drugom svjetskom ratu.
Za sebe kaže da se crtanjem bavi otkako je postao sposoban da drži olovku u ruci, a tehniku je poboljšavao i usavršio u Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti u Sarajevu.
– Volim crtati društveni život oko nas. Zašto smo takvi kakvi smo i kako bi to moglo biti smiješno, to me uglavnom vodi. Trudim se da u svojim radovima budem iskren i da to bude nešto u čemu ću pronaći način da kanališem nešto kroz šta sam i sam prošao – kazao je Filip o inspiraciji za svoje radove.
Jedan od radova po kojima je poznat je strip “Amnezija” koji je izašao u nekoliko nastavaka, a predstavlja glavnog junaka koji ima problema s pamćenjem i koji parodira američke super junačke stripove
Također je sarađivao s bendom Dubioza kolektiv i crtao za njihove spotove.
Pored crtanja, Filip Andronik poznato je ime i u svijetu stand up komedije, te je imao brojne uspješne nastupe širom BiH.
– Nisam planirao da se bavim stand up komedijom, bio sam sretan i zadovoljan strip crtač. I sasvim slučajno sam upao u trupu Magacin Kabarea gdje sam htio pisati neke šale i gegove za njih, kao što pišem za stripove. Oni su rekli da su moje šale toliko iskrene, da ih drugi glumci ne mogu naučiti, te ću ih ja morati pričati.  I tako sam odjednom postao stand up komičar, objasnio je Andronik svoj put do stand up komedije.
Njegovi radovi izlagani su na brojnim izložbama kako u BiH, tako i u inostranstvu.
Nekoliko posljednjih mjeseci ilustruje svjetski poznate superjunake, a njegovo gostovanje u programu TVSA trebalo je biti još jedno predstavljanje rada ovog vrsnog umjetnika, no pretvorilo se u nešto posve drugo… Nažalost!
Ko je Enisa Skenderagić?
enisa-skenderagic
Novinarka sa višedecenijskim iskustvom u medijima, Enisa Skenderagić je diplomirana žurnalistkinja, urednica Redakcije revijalnog programa TVSA.
Prva novinarska iskustva stekla je za vrijeme studija na tadašnjoj RTV Sarajevo, a kasnije i u listu Oslobođenje.
Radila na NRTV Studio 99, kao urednica Informativnog programa i urednica i voditeljica informativne emisije OKO 22.
Na Televiziju Sarajevo dolazi 1999, gdje je osmislila Jutarnji program i bila njegova prva urednica.
Autorica je emisije Labirint te urednica informativne emisije Danas, kao i drugih emisija.
Pokretanjem prve državne televizije BHTV1 2002. godine, odlazi u Informativni program gdje je urednica i voditeljica te radi i na drugim emisijama.
Po povratku na TVSA 2006. godine radi u Informativnom programu kao urednica te nastavlja s emisijom Labirint.
Na TVSA uradila je niz projekata u Informativnom, Dokumentarnom i Revijalnom programu te na Portalu TVSA. Bila je urednica Redakcije informativnog programa, a trenutno je urednica Redakcije revijalno-zabavnog i kulturno-umjetničkog programa.
Ko je Edina Fazlagić?
edina-fazlagic-direktorica-tvsa
Edina Fazlagić u aprilu ove godine imenovana je za v.d. direktoricu Televizije Kantona Sarajevo, nakon što je bivši direktor Elvir Resić podnio ostavku na funkciju koju je obnašao.
U njenoj biografiji zabilježeno je tek nekoliko kratkih podataka… Naime, od 2005. godine radila je na poziciji šefa Odjela biblioteke u Parlamentarnoj skupštini BiH.
Potom je imenovana na poziciju šefa Sektora za informacije i usluživanje korisnika Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, a nakon toga je radila kao bibliotekar u Bošnjačkom institutu i u Biblioteci Grada Sarajeva.
Sa medijima, prije dolaska na čelo TV SA nije imala dodira.
(DEPO PORTAL)

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close