-TopSLIDELifestyleTehnologija

Ko je Sam Altman? Odustao je od prestižnog fakulteta i napravio tehnološku revoluciju

Sam Altman je i prije nego što je napustio osnovnu školu bio računarski stručnjak. Napustio je i jedan od najboljih američkih univerziteta te je među tvorcima onoga što bi moglo trajno promijeniti živote svakoga od nas.

Altman je postao poznat nakon što je njegova kompanija OpenAI napravila alat vještačke inteligencije ChatGPT. U posljednje vrijeme je u javnosti prisutan sastajući se sa svjetskim liderima. Odluka Upravnog odbora OpenAI-a da ga razriješi funkcije izvršnog direktora kompanije je mnoge iznenadila.

Radnici nezadovoljni ovom odlukom prijetili su da će dati otkaz, a nakon čega je Altman vraćen na poziciju izvršnog direktora. Privremena direktorica bila je Mira Murati. Kako je objavio Sky News, karijera 38-godišnjeg Altmana je poput holivudskog filma.

Rani život

Odrastao je u američkoj saveznoj državi Missouri, gdje je kao osmogodišnjak dobio prvi računar. Brzo je naučio kako koristiti računar za programiranje. U intervjuu za list The New Yorker 2016. je izjavio da mu je računar pomogao da se pomiri sa svojom seksualnošću i da svojim roditeljima saopći da je homoseksualac.

“Odrasti kao homoseksualac na (američkom) Srednjem zapadu 2000-ih nije bila najstrašnija stvar. Pronalaženje AOL chat soba (nekada popularan servis za internetsku komunikaciju) bilo je transformativno. Tajne su loše kada imate 11 ili 12 godina”, rekao je.

Altman je došao na svjetski poznati Stanford da studira kompjuterske nauke, ali je od studija odustao nakon dvije godine. I tehnološke superzvijezde Bill Gates i Mark Zuckerberg su prekinule studije prije nego što su postale jedne od najuspješnijih izvršnih direktora u historiji.

Altmanov prvi tehnološko-poslovni poduhvat bio je aplikacija za pametne mobitele Loopt koja je omogućila selektivno objavljivanje lokacije u stvarnom vremenu. Kasnije je prikupio 30 miliona dolara za osnivanje svoje kompanije, i to uz pomoć startup kompanije Y Combinator.

Aplikaciju Loopt je 2012. prodao za 44 miliona dolara, a dvije godine kasnije je postao predsjednik Y Combinatora. Osnovao je fond rizičnog kapitala Hydrazine Capital, privlačeći dovoljno investicija da ga utjecajni poslovni list Forbes uvrsti na listu najuspješnijih preduzetnika koji su mlađi od 30 godina.

Altman je 2014. vrlo kratko vodio internetsku platformu Reddit. To je trajalo osam dana, usljed promjene rukovodstva Reddita, opisavši to kao nekom vrstom zabave.

Uspon OpenAI-a

Dok je njegovo vođenje Redditom trajalo osam dana, vođenje OpenAI-a je trajalo osam godina. Kako je i sam kazao, dobro mu je išlo u poređenju s Looptom, za koji je naveo da je sada s***e. Sa Elonom Muskom je osnovao kompaniju OpenAI. Musk je u to vrijeme vodio samo dvije kompanije – SpaceX i Tesla.

OpenAI nije bio klasična kompanija. U početku je više bio neprofitna organizacija čiji je cilj bio human razvoj vještačke inteligencije. Altman smatra da uspijeva u ostvarivanju ovog cilja, ali da rizik i dalje postoji.

OpenAI je pod njegovim vodstvom prestao biti neprofitna organizacija, tj. postao je kompanija s procijenjenom vrijednosti od 29 milijardi dolara. To se desilo zahvaljujući uspjehu alata vještačke inteligencije ChatGPT i DALL-E, a koje je upravo razvio OpenAI.

Čelnik Microsofta Satya Nadella je Altmana opisao kao nevjerovatnog preduzetnika koji se kladi na veliko i koji se ispravno kladi. Smatra da je time OpenAI učinio uspješnim i da se o tom uspjehu ne može raspravljati.

ChatGPT je u nekoliko sedmica prošle godine dobio nekoliko desetaka miliona korisnika. Koristi se za polaganje ispita, za pisanje prijava na posao, za pisanje političkih govora, za pisanje domaće zadaće itd. Microsoft je uložio u OpenAI te je njegove tehnologije primijenio na svoju internetsku tražilicu Bing i aplikaciju Office.

Google je također razvio svoj alat vještačke inteligencije nazvan Bard. Na razvoju ovakvih alata rade i najveće kineske tehnološke kompanije. Musk je 2018. napustio OpenAI, radeći na razvoju vještačke inteligencije za samovozeće automobile. ChatGPT se u međuvremenu dodatno poboljšava, piše Sky News.

klix

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close