-TopSLIDENogometSport

Ko je Petev, kandidat za klupu nogometne reprezentacije BiH

Dušan Bajević koji je uletio kao “vatrogasac” nakon odlaska Roberta Prosinečkog nije napravio rezultat kakav se očekivao i bilo je sasvim jasno da nakon Lige nacija završava njegova era na klupi BiH. Ko će doći na klupu Zmajeva i dalje je pod upitnikom, no izbor je sužen na dva imena – Sergej Barbarez i Ivaylo Petev. 

O Barbarezu ne treba trošiti riječi. Navijači ga toliko vole da su spremni zanemariti i to što nema trenersko iskustvo, za razliku od Peteva koji je, s druge strane, vodio već reprezetaciju Bugarske, Ludogorets, Dinamo, Omoniju, AEL Limassol,  Al Qadisiyah, Jagielloniju… Daleko najuspješniji je bio s Ludogoretsom koji je po prvi put u historiji uveo u 1. ligu i kasnije osvojio pet trofeja (od toga dvije titule prvaka), AEL je zatekao na sedmom mjestu i na kraju došao do toga da se do zadnjeg kola bori za titulu, a iz epizode na Kipru vrijedi izdvojiti i pobjedu nad Zenitom u Ligi prvaka. Na suprotnoj strani bila su imena poput Hulka, Danija, Witsela…

Pokušali smo razgovarati sa Petevom o aktuelnoj kandidaturi za selektora reprezentacije BiH, ali o tome, barem sada, nije želio govoriti.

“Ne, ne… Najbolje da sačekamo još koji dan i da vidimo šta će biti”, kazao je Petev na tečnom bosanskom jeziku.

Uz to, Petevu na ruku ide i to što poznaje mentalitet ovdašnjih igrača. U Zagrebu je sarađivao sa Arminom Hodžićem koji je tada bio prvi strijelac HNL-a te Amerom Gojakom kojeg je prvi gurnuo u vatru, a iz igračkih dana ostalo je i prijateljstvo sa Emirom Obućom.

“Emir i ja smo bili cimeri, stalno smo provodili vrijeme, a prijateljstvo je ostalo i nakon što su nam se putevi razišli. Sjećam se kada je tek došao u Litex. Znam kako se osjeća stranac, da nije lagodno biti van svoje zemlje i zato sam ga odmah stavio ispod ruke i rekao: ‘Sada si moj prijatelj!’. On je sjajan čovjek.”

I sa Obućine strane su hvalospjevi.

“Bio sam Ivajlov gost kada je vodio Dinamo i mogao sam da se uvjerim koliko je ozbiljan i predan poslu. Dosta komunicira sa igračima. Znamo da se na ovim prostorima ne može zaraditi kao u svijetu, ali Ivajlu je to nebitno, u pitanju je sportski motiv i želja da napravi rezultat”, kaže jedan od najboljih napadača Sarajeva u poslijeratnoj historiji.

“Guglajući” Ivajlovo ime mogu se vidjeti i tekstovi iz 2017. godine u kojima je govorio da mu je najdraži pjevač, ni manje ni više, nego – Dino Merlin.

“Dino je moj omiljeni pjevač. U autu imam njegove CD-ove, neke mi je baš on poklonio kada sam dolazio ranije u Sarajevo. Ja sam njemu tada poklonio Dinamov dres s njegovim imenom”, dodaje Petev.

Kako o kandidaturi nije bilo govora, interesovalo nas je i šta ga je još dojmilo u Sarajevu.

“Ćevapi (smijeh). I u Bugarskoj postoji nešto slično, zove se kebapche, ali meni su bolji ovi vaši”, dodaje kroz šalu Petev.  Osim Peteva i Barbareza, kao kandidati još se spominju Aljoša Asanović, Marco Simone, Mehmed Baždarević, Husref Musemić, Amar Osim… Ko će biti novi selektor saznat će se na posebnoj sjednici koja je zakazana za 28. decembar.

Portal SportSport.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close