Ko i šta puši u FDS-u?I?

Zahvaljujući dilanju povlaštenim informacijama, Fabrici duhana Sarajevo je pričinjena materijalna šteta od 408.539,57 KM, a posao je vođen za poslodavca sa adresom na Kajmanskim ostrvima; isto se događalo kada je FDS na berzi kupovao dionice kompanija Vranica, Prevoz radnika Kreka i Remontmontaža, kupljene su dionice na štetu Fabrike duhana Sarajevo

Po bh. zakonu, ali i međunarodnim propisima, raspolaganje povlaštenim informacijama na tržištu kapitala je krivično djelo.

No, upravo zahvaljujući dilanju povlaštenim informacijama, Fabrici duhana Sarajevo je pričinjena materijalna šteta  od 408.539,57 KM i to prema već oprobanom receptu, kao kada je FDS na berzi kupovao dionice kompanija Vranica, Prevoz radnika Kreka i Remontmontaža, kupljene su dionice na štetu Fabrike duhana Sarajevo.

Zijad Šušić je 1. 4. 2011. kupio 188.979 dionica emitenta ZIF Bonus d.d. Sarajevo po cijeni od 3,95 KM po dionici, a prodavac je bio QVT Fund LP sa Kajmanskih ostrva. Ukupna vrijednost transakcije je iznosila 746.467 KM. Iste dionice Zijad Šušić prodao je FDS-u 3. 11. 2011. po cijeni od 5,4KM po dionici! Ukupna vrijednost transakcije je 1.020.486 KM. Pozitivna razlika koju je ostvario Šušić ovom kupovinom i prodajom iznosi 274.019 KM.

Kao osoba koja je odgovorna u FDS-u za ove transakcije spominjao se direktor Edin Mulahasanović, a sve transakcije su obavljene preko brokerske kuće Eurohaus u vlasništvu Zijada Blekića. Zijad Šušić advokat je Eurohausa!?

Ovaj “incident” nije dio izvještaja Finansijske policije BiH, kao uostalom ni još nikad do kraja raspetljani duhanski putevi koje je osmislio direktor FDS-a, a o kojima je Oslobođenje također pisalo: riječ je o fakturama iz 2009. godine i s početka 2010. koje svjedoče o kriterijima za cijene duhana Edina Mulahasanovića. Domaćim proizvođačima FDS je plaćao jedva 5,6 KM po kilogramu duhana, ali je zato bio puno izdašniji po prelasku granice – u Makedoniji je, recimo, duhan kupovan po 4,1 euro za kilogram. Pravi biznis Mulahasanović je pravio na malawiju, duhanu koji je na londonskoj berzi imao cijenu od 1,74 do 2,2 dolara za kilogram, ali je FDS uspio da ga plaća po 7,33 dolara za kilogram?!

Fakture objavljene u Oslobođenju savršeno ilustriraju princip Mulahasanovićeve trgovine: za duhan po cijeni od 7,33 dolara isporučena je faktura krajem 2009. u iznosu od 1.161.072 dolara, da bi početkom 2010. malawiju “pala” cijena (6,18 dolara po kg, što je i dalje puno više od cijene vlade Malawija), ali je zato porasla faktura FDS-a pa je plaćena 1.282.470 dolara. No, poseban je kuriozitet put duhana za FDS: iz Geneve, duhan se u BiH uvozi preko makedonskog prijelaza u Kavadarcima?!

Zanimljiva je i inače Mulahasanovićeva potreba da sklapa međunarodne poslove među kojima su svakako ture duhana iz Švicarske za BiH preko Makedonije, ali i izvoz cigareta na Kosovo preko Crne Gore. Crnogorski duhanski putevi su već odavno epska priča, zbog koje je Veselin Barović, poznatiji kao Veskobar, zbog svojih poslovanja dospio i pred italijanski sud. Nekako u to vrijeme je Nadzorni odbor FDS-a pozvao Finansijsku policiju FBiH da ispita poslovanje Mulahasanovića&comp jer i vrapci na bosanskim granama cvrkuću o čvrstim halkama kojima je Veskobar uvezan sa Blekićem i Mulahasanovićem.

Zapravo, i na to se u svom izvještaju prije dvije godine osvrnuo nekadašnji finansijski direktor FDS-a Šerif Isović dostavljajući ga članovima Nadzornog odbora FDS-a. Isović je, kako smo već pisali, bio finansijski direktor FDS-a koji je na to mjesto došao iz BH Telecoma. Slovio je kao kadar SDA, no očito nikada ne toliko bitan koliko je, recimo, Asim Sarajlić, potpredsjednik stranke, donedavno i zamjenik predsjednika i najčvršći oslonac Edina Mulahasanovića u ovoj partiji. Isović je, naime, na 23 stranice ispisao iscrpan izvještaj o (ne)djelima Mulahasanovića i svoje pismo dostavio Nadzornom odboru FDS-a, no Nadzorni odbor je ostao nijem.

Nakon 2010. i ispraćaja Isovića iz FDS-a Nadzorni odbor je osvježen, došao je Jasmin Jaganjac, kao kadar SDP-a, no Mulahasanović je ostao nedodirljiv, zahvaljujući svojim sposobnostima i platežnoj moći. Jaganjac je, od dolaska u NO, najčešće usamljen u glasanju i obično protiv. Na nedavnom spisku kandidata za novi Nadzorni odbor, ponovo je Jaganjac, a Vlada FBiH je, kao najveći dioničar, ojačala svoju poziciju. Koliko će to značiti, trebalo bi se znati već krajem mjeseca, na Skupštini dioničara FDS-a. Tada će zapravo biti jasnije koliku Vlada FBiH ima podršku u obračunu sa kriminalom i korupcijom na djelu: pitanje je, naravno, i šta će uraditi Tužiteljstvo BiH koje krivične prijave protiv Edina Mulahasanovića već posjeduje.

(OSLOBOĐENJE/DEPO PORTAL)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close