BiHPolitika

Ko čuva leđa kontraverznom direktoru ‘OdRaza’?!

SKANDAL TRESE DRŽAVNU FONDACIJU

Niko mu ništa ne može zbog jakih političkih veza: Ko čuva leđa kontraverznom direktoru ‘OdRaza’?!

Federalna ministrica finansija Jelka Milićević, predsjednica Upravnog odbora OdRaza, posljednjih dana intenzivno traži rješenje za skandale koji potresaju ovu Fondaciju. Čak se razmatra mogućnost i gašenja Fondacije!?

Zbog malverzacija direktora Vinka Jakića (imenovan prije dva mjeseca pod sumnjivim okolnostima), do daljnjeg su zaustavljeni skoro svi projekti koje je Fondacija za održivi razvoj (OdRaz) trebala implementirati u više općina na području FBiH sredstvima domaćih i međunarodnih finansijskih institucija, tvrdi agencija Patria.

U tekstu se dalje navodi i da Upravni odbor Fondacije, tačnije neki od članova, još ne znaju na koji način će se riješiti Jakića, zbog njegovih jakih veza u politici.

Izvor iz Vlade F BiH objašnjava Patriji da se Jakić sada predstavlja kao kadar SBB-a, jedne od tri političke partije koje su na vlasti u FBiH.

Isti izvor za Patriju tvrdi da bi ga većina ministara iz HDZBiH i SDA (osim ministra Edina Ramića) rado smijenila, ali to ne mogu učiniti zbog koalicionih odnosa sa SBB-om čijim se kadrom predstavlja.

Federalna ministrica finansija Jelka Milićević, predsjednica Upravnog odbora OdRaza, posljednjih dana intenzivno traži rješenje za skandale koji potresaju ovu Fondaciju. Čak se razmatra mogućnost i gašenja Fondacije!?

Kako navodi Patrija, za razliku od Jakića, koji sebi uredno isplaćuje 5.000 KM mjesečno, 16 radnika OdRaza nisu primili plaće već tri mjeseca.

Fondacija za održivi razvoj (OdRaz) bila je važna fondacija Vlade Federacije BiH za implementaciju razvojnih i drugih programa i projekata na području FBiH, još od 2001. godine.

Programi koje je implementirao OdRaz na području cijele FBiH finansirali su se sredstvima kredita i grantova međunarodnih institucija (Svjetska banka, IBRD, EU), kao i iz domaćih sredstava (budžetska sredstva Federacije BiH, katona i općina).

Svjetska banka u periodu od 2001. do 2013. godine ocjenjivala je OdRaz kao jednu od najuspješnijih fondacija ovog tipa na području jugoistočne Evrope. Fondacija je godišnje upravljala sa projektima čija je vrijednost ukupno prelazila stotinu miliona KM.

Bilo je u planu da OdRaz počne sa implementacijom niz projekata lokalnog razvoja i više općina na područje FBiH, kao i da aktivira povoljne kredite iz revolving fonda OdRaza za mala i srednja preduzeća, ali su domaći i strani kreditori zaledili sve projekte dok je na čelu Fondacije Jakić, tvrdi se u tekstu koji je objavila agencija Patrija.

Navodi se i da to, očito, nije bilo prepreka UO, gdje je najglasniji bio ministar Ramić kojem se Jakić, kako tvrdi Patrija, odužio davanjem službenog Passata, da ga ponovo vrati na direktorsku funkciju.

Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu podneseno je do sada više od 30 prijava protiv Vinka Jakića, zbog malverzacija u poslovanju i zloupotrebe službenog položaja.

(Nap.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close