BiHPolitika

Ko će biti većina na nivou BiH

Nijedna politička stranka s bošnjačkim ili probosanskim predznakom nije još uvijek stupila u kontakt s izbornim pobjednicima iz RS-a, a u vezi s formiranjem vlasti na nivou države BiH.

Ovu informaciju potvrdio nam je novoizabrani zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nenad Stevandić. On je poručio da će Ujedinjena Srpska u potpunosti djelovati u koordinaciji sa SNSD-om.

“Mislim da je potrebno da se dogovorimo o konceptu te vlasti, odnosno da to bude razvojna, a ne politička podjela plijena kao do sada. Na poruke koje je Milorad Dodik uputio kao član Predsjedništva BiH još nismo dobili konkretan odgovor”, rekao je Stevandić.

On smatra da je to možda okidač za brzo formiranje vlasti i preuzimanje odgovornosti.

“Ili, ne daj Bože, suprotno. Odnosno ulazak u krizu koji bi pokazao manjak svijesti o konsenzusu naroda i entiteta”, kazao je Stevandić.

Stevandića smo pitali i da nam prokomentariše navode o ubrzanom zapošljavanju i napredovanju državnih službenika u Parlamentarnoj skupštini BiH, odnosno navodima da odlazeći SDS na ključne pozicije u državnom organu zakonodavne vlasti “instalira” svoje ljude.

“Što se tiče užurbanog zapošljavanja, taj koncept je skupo koštao SDS koji je ostao bez ideologije kao vezivnog tkiva i mogućnosti da utječe na budućnost”, zaključio je Stevandić.

Kako smo ranije pisali Stranci demokratske akcije (SDA), Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ) BiH i Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) nedostaje samo jedan zastupnik za većinu u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Prema rezultatima ovogodišnjih izbora, SDA, HDZ BiH i SNSD zajedno imaju 21 zastupnika u Zastupničkom domu PSBiH. Odnosno, za parlamentarnu većinu potrebna im je samo još ruka jednog državnog parlamentarca.

Da bi se formirala vlast bez SDA, parlamentarnu većinu na državnom nivou treba činiti najmanje pet političkih stranaka: SNSD (sedam mandata), HDZ (pet mandata) plus SDP (pet mandata), SBB (dva mandata) i DF (tri mandata).

Klix
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close