Književna djela objavljena godinama nakon smrti autora

Neki autori svojim književnim djelima su šokirali, oduševljavali i iznenađivali javnost i u vrijeme u kojem su stvarali. Međutim, ima i onih čiji su pojedini pisani redovi objavljeni mnogo godina nakon smrti autora, ali i nastanka istih. Misterija i zanimanje za njih upravo zbog te činjenice doživljava nevjerovatno interesovanje ljubitelja književnosti, a ne izostaju ni pohvale književne kritike.

Nikad objavljena kratka priča dramskog pisca i klasika američke književnosti Tenesija Vilijamsa, dijelom inspirisana mladalačkom ljubavlju, uskoro će prvi put ugledati svjetlo dana u proljećnom izdanju književnog časopisa “The Strand”.

U priči “Luda noć” pripovjedač je student prve godine neodređenog fakulteta čiju intimnu vezu sa studentkinjom Anom Džin spriječi drugi student. Naslov priče odnosi se na ritualnu inicijaciju na tom fakultetu, tokom koje se od studenata očekuje pretjerano uživanje u alkoholu i seksu.

Ana Džin oblikovana je prema Ani Džin O'Donel, s kojom je Vilijams kratko izlazio dok je pohađao Univerzitet u Misuriju i o kojoj je pisao pjesme, ali ju je u svojim bilješkama i memoarima spominjao tek usputno.

Endrju Guli, glavni urednik “The Stranda”, vjeruje da bi ta priča, napisana tridesetih godinama prošlog vijeka, mogla biti “komadić koji nedostaje” u slagalici piščeve mladosti i romantičnog stasanja.

Ogromno zanimanje književne javnosti prošle godine je izazvala i nova biografija autora “Lovca u žitu” Džeroma Selindžera, čiji su autori Dejvid Šilds i Šejn Salerno. Djelo je otkrilo mnoge piščeve tajne, koje je uspješno skrivao posljednjih 50 godina života. Prikazan je kao osoba veoma traumatizovana ratnim iskustvom, ali i zatečena slavom pomenutog djela.

Zajednička knjiga o Selindžeru na 700 stranica iznijela je nove informacije, rijetke fotografije i pisma, do sada nepoznate detalje o piščevim ratnim godinama i kratkom prvom braku.

Tu je i intervju s Džin Miler s kojom je proslavljeni romanopisac bio dok ona još nije bila punoljetna. Milerova je bila i inspiracija za priču “Za Esme”.

Niz Selindžerovih posthumih djela biće objavljeno u periodu od 2015. do 2020. godine.

Djela Vilijamsa i Selindžera nisu jedina koja su objavljena mnogo godina nakon što su prenesena na hartiju. Malo je poznato da je “Northanger Abbey” hronološki prvi roman Džejn Ostin, ali je zbog odbijenice njenog urednika roman objavljen tek nakon njene smrti.

I remek-djelo Mihaila Bulgakova “Majstor i Margarita” teško se probilo do štampanog izdanja. Bulgakov je spalio prvi rukopis romana, zatim je deset godina pisao novu verziju da bi završio djelo tek četiri sedmice prije svoje smrti. Međutim, zbog cenzure Sovjetskog Saveza, roman je objavljen tek 1967. godine, skoro 30 godina nakon autoreve smrti i to u cenzurisanoj verziji. Originalna verzija prvi je put objavljena 1973. godine. Čuveni roman na daske koje život znače postavilo je mnoštvo pozorišnih kuća u svijetu.

Na kraju, E.M. Forster namjerno nije za života objavio roman “Maurice”, koji prati ljubavne avanture dvojice muškaraca. Djelo je napisao 1913. godine i držao ga je skrivenog skoro 60 godina. Na rukopisu se nalazi autorova bilješka: “Može se objaviti, ali vrijedi li toga?”.

Autor: Nezavisne novine

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close