Knjiga o bh. narodnim muzičkim instrumentima ugledala svjetlo dana

Muzička akademija zabilježila je jednu od najproduktivnijih godina u svojoj istoriji, i ostvarila je desetine umjetničkih i naučnih projekata koje su publika i mediji intenzivno pratili.

Početak 2014. godine obilježen je još jednim izvanrednim uspjehom, izdanjem knjige dr. Jasmine Talam, Folk Music Instruments in Bosnia and Herzegovina u izdanju Cambridge Scholars Publishing.

S ponosom na ovu značajnu knjigu, jedinu u našem regionu koja je zadobila povjerenje ovog prestižnog izdavača, ali je i prvu knjigu ove vrste u muzikološkoj bilbliografiji Bosne i Hercegovine, Muzička akademija Sarajevo će ovo izdanje u tekućoj godini objaviti i promovirati i na bosanskom jeziku.

Knjiga Narodni muzički instrumenti u Bosni i Hercegovini po prvi put daje kompleksnu i cjelovitu sliku tradicionalne prakse vezane za narodne muzičke instrumente na teritoriji Bosne i Hercegovine. Nastala je kao rezultat višegodišnjih arhivskih i terenska istraživanja potkrepljenih postojećom literaturom, te raznovrsnim audio i videozapisima.

Kroz prva tri poglavlja knjige detaljno su opisani historijski izvori i istraživanja narodnih muzičkih instrumenata i napravljena klasifikacija narodnih muzičkih instrumenata u Bosni i Hercegovini prema općeprihvaćenoj Hornbostel-Sachsovoj klasifikaciji.

U naredna četiri dijela knjige prikazani su narodni muzički instrumenti u Bosni i Hercegovini, podijeljeni u skupine: idiofoni, membranofoni, kordofoni i aerofoni. U svakom dijelu instrumenti su opisani zasebno s posebnim osvrtom na terminologiju, ergologiju, tehnologiju izrade, tehnike sviranja i muzičkih sposobnosti i repertoarom.

Sljedećih pet poglavlja knjige posvećeni su graditeljima i sviračima narodnih instrumenata, funkciji i prigodama sviranja, tradiciji i inovaciji i rasprostranjenosti narodnih narodnih muzičkih instrumenata u Bosni i Hercegovini.

Dekan Muzičke akademije u Sarajevu, dr. Ivan Čavlović iskazao je “zadovoljstvo i ponos institucije Akademije zbog ovog značajnog uspjeha naše naučnice i bh. etnomuzkologije i istakao da je ova knjiga prof. dr. Jasmine Talam u historiji Muzičke akademije najvrjednije izdanje i to iz nekoliko razloga: prvi put je objavljeno istraživanje ove metodološki komplikovane i bogate narodne tradicije, prvi put takvo istraživanje objavljuje jedan strani, a veoma značajni izdavač, a na kraju knjiga otvara mogućnost i za nove izdavačke izazove i za autoricu, ali i za druge kolege koji intrenzivno rade na istraživanju muzičke tradicije i historije u Bosni i Hercegovini.“

(DEPO PRTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close