Klizišta, odroni, blokade saobraćaja i povišen nivo rijeka na području ZDK

Nivo rijeke Bosne je, prema jutrošnjem izvještaju Kantonalne uprave Civilne zaštite (KUCZ) u Zenici, u 8 sati iznosio 340 cm, a dva sata poslije vodostaj se povećao za pet centimetara.

Prema najnovijem izvještaju Kantonalne uprave Civilne zaštite od 10 sati na području Zeničko-dobojskog kantona zabilježeni su odroni u mjestima Bistričak, Plahovići, Kula i Seoci, a povišen nivo vode u Nemili izazvao je blokadu podvožnjaka i obustavu autobuskog saobraćaja.

Regionalni put Nemila – Bistričak trenutno je blokiran manjim odronom, a mehanizacija se nalazi na terenu i vrši čišćenje. Vodostaji rijeka Bosna, Ribnica, Trstionica i Zgošća u Kaknju su u porastu, ali za sada nema većih problema.

U Maglaju, Zavidovićima, Olovu i Tešnju nivo rijeka je u porastu, ali za sada nema izlijevanja.

U Željeznom Polju u mjestu Čole došlo je do pokretanja klizišta koje prijeti putnoj komunikaciji Donja Golubinja – Mjestova Ravan, a ekipe civilne zaštite su na terenu, dok je mehanizacija angažovana na saniranju klizišta.

Nivo rijeke Bosne u Zenici je u stalnom porastu, a kao i uvijek najrizičnije je na dionici od Ušća do Jalijskog mosta, gdje se rijeka Bosna skoro izlila na pješačko šetalište.

klix.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close