PolitikaZDK

Klizišta blokirala tri sela u Željeznom Polju

Olujno nevrijeme pogodilo općinu

ŽEPČE Klizišta blokirala tri sela u Željeznom Polju

Olujno nevrijeme praćeno snažnom kišom i gradom u poslijepodnevnim satima zadesilo je južene dijelove općine Žepče. Kao i prije dvije godine, ponovo su aktivirana klizišta na području MZ Željezno Polje i Papratnice.

Prema riječima Zorana Martinovića, rukovodioca Odjeljenja za zaštitu od požara i vatrogastvo općine Žepče, klizišta su presjekla put i ostavila u blokadi sela Jastrebac i Donje Šahmane.

rijeka-zeljeznica-ponovo-podivljala

Rijeka Željeznica ponovo podivljala

Kako je rekao, alarmantno je i na dijelu putne komunikacije prema selu Biljevine, jer prijeti opasnost da pokrenuto klizište odsiječe putnu komunikaciju i selo ostavi blokirano.

Na terenu je sva rasploživa mehanizacija koju posjeduju mještani i Civilna zaštita, a u debokadi komunikacija učestvuju mještani susjednih sela iz Željeznog Polja.

Rijeka Željeznica na svom ušću izlila se i u Donjoj Golubinji i poplavila jednu stambenu kuću.

Prema nezvaničnim procjenama, nevrijeme je u ovom kraju nakon kataklizmičnih poplava i klizišta iz 2014. godine ponovo nanijelo veliku materijalnu štetu stanovnicima Željeznog Polja.

Kako kaže Martinović, rijeka Papratnica koja se na par mjesta izlila, trenutno nije ugrozila stambene jedinice u istoimenom selu.

mjestani-mehanizacijom-pokusavaju-procistiti-kanale-na-rijeci-zeljeznici

Mještani mehanizacijom pokušavaju pročistiti kanale na rijeci Željeznici

Svi raspoloživi materijalni i ljudski kapaciteti Civilne zaštite općine Žepče su na licu mjesta i ulažu se maksimalni napori da se pomogne lokalnom stanovništvu.

Očekuje se dolazak i Kantonalne civine zaštite na najugroženije dijelove područja Željeznog Polja kod Žepča.

Autor: R. Ag. – avaz.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close