Općine BiHPolitikaVisoko

Klix: Za tri godine zaposleno više od 700 osoba, broj nezaposlenih u opadanju

Iako je broj nezaposlenih u našoj zemlji svakim danom sve veći, drugačiji primjeri prakse dolaze iz općine Visoko gdje je načelnica Amra Babić u svom prvom mandatnom periodu smanjila broj nezaposlenih osoba.

Piše: E. M./Klix.ba

Broj zaposlenih osoba na području općine Visoko 2012. godine je iznosio oko 9.200, dok je 2015. godine taj broj dosegao 9.923 osobe. Općina Visoko je u 2014. potpisala Memorandum o razumijevanju i uključenju u GOLD projekat kao projekat pomoći američkog i švedskog naroda kroz kojeg su implementirani  projekti stručnog osposobljavanja, zapošljavanja i prekvalifikacije, te je samo preko tog projekta zaposleno 318 osoba.

U januaru 2014. godine Općina Visoko je potpisala sporazum o partnerstvu sa USAID Sida GOLD projekt, regionalna razvojna agencija REZ, Vlada ZE-DO kantona, Federalni zavod za zapošljavanje i Company D&U Visoko gdje je kroz stručno osposobljavanje i zapošljavanje obućara za potrebe kompanije Company D&U Visoko osposobljeno 80 obućara, a 60 ih je zasnovalo radni odnos.

Tokom 2014. potpisan je i sporazum o partnerstvu čiji su partneri bili Općina Visoko, USAID Sida GOLD projekt, regionalna razvojna agencija REZ, Vlada ZDK, Federalni zavod za zapošljavanje i Prevent Visoko za stručno osposobljavanje, pripremu za rad i zapošljavanje šivača u skladu sa iskazanim potrebama kompanije. Nakon sticanja potrebnih vještina i kompetencija, 80 osoba je zasnovalo radni odnos.

Sa već pomenutim partnerima i kompanijom Sinergija iz Visokog u junu 2015. godine Općina Visoko je omogućila osposobljavanje za šivaće gornjih dijelova obuće za potrebe pomenute kompanije gdje su obuku prošle 33 osobe, a 27 ih je zasnovalo radni odnos. U decembru prošle godine sa sličnim projektima i kompanijom Alma Ras omogućeno je osposobljavanje i zapošljavanje šivača, gdje je 151 osoba dobila posao.

“Nastavljene su i započete aktivnosti na prekvalifikaciji u 2015. godini, za kompanije Maksi Visoko i Antesil. Visoko koji su također registrovane za šivanje obuće za koje je Općina Visoko u saradnji sa USAID-om GOLD projektom uputila zvanične aplikacije koje su odobrene, a projekti će biti realizirani u 2016. godini”, poručili su iz Općine Visoko.

Osim šivanja, Općina Visoko je i putem poticaja za poljoprivrednu proizvodnju (maline, jagode i plastenici) stvorila uslove za stotinu poljoprivrednika kojima je pružena mogućnost da se registruju kao poljoprivredni proizvođači.

U protekle tri godine sveukupno u općini Visoko broj zaposlenih je povećan za 723 osobe, odnosno za 7,85 posto. Međutim, ni zapošljavanje mladih nije zaboravljeno u ovoj Općini koja može biti primjer dobrog rada.

“U periodu 2013-2015. godine u Općinu Visoko primljeno je 38 volontera s ciljem osposobljavanja za samostalan rad te sticanja potrebnog radnog iskustva za apliciranje na javne pozive. Također, najveći procenat novouposlenih radnika u kožarsko-tekstilnu industriju čine mladi ljudi”, dodaju iz Općine Visoko.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close