Klaus: Balkanci, ne žurite u EU koja nije sposobna da vas primi

Bivši predsjednik i premijer Češke Vaclav Klaus izjavio je za makedonske medije da zemlje zapadnog Balkana ne trebaju žuriti u Evropsku uniju (EU) već da prije ulaska urede svoj politički, ekonomski i socijalni sistem, javlja dopisnik agencije Anadolija.

“Balkanski lideri mogli bi napraviti veliku grešku pokušavajući što prije pristupiti u EU. To bi bila tragična greška i nikome ne bih preporučio da je napravi. Brzi ulazak u EU je pogrešna ideja”, kazao je Klaus.

Prema njegovim riječima, u interesu država Balkana je da se razviju politički, ekonomski i socijalno kako bi bili spremni za ulazak u EU.

Na pitanje kako vidi budućnost Balkana, istakao je da smatra da Evropska unija nije zainteresovana niti sposobna da u ovom trenutku prihvati nove zemlje.

“Češka snažno podržava balkanske države na putu prema EU, ali moram vam reći da trenutno ne postoji ozbiljna rasprava oko proširenja Evropske unije”, smatra Klaus.

Istakao je da nije siguran da li će EU u sadašnjem obliku uopšte postojati u budućnosti pošto se, prema njegovom mišljenju, Evropa dramatično mijenja u negativnom smislu, naglasivši da EU pati od nedostatka demokratije i da građani nemaju šansu utjecati na odluke koje donose evropski političari.

“Mislim da mnoge nadležnosti trebaju biti vraćene na evropske države, kojima treba prepustiti da same donose odluke koje ih se tiču”, rekao je Klaus.

 

(aa)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close