“Klas” izvozi 60 tona malina i šumskog voća na tursko tržište

Bosanskohercegovačka prehrambena industrija Klas d.d. Sarajevo izvozi 50 tona malina i 10 tona šumskih borovnica na tursko tržište.

Turski partneri veoma su zadovoljni kvalitetom malina, ističući da su bosanskohercegovačke maline među najboljima na svijetu.

Klas je ove godine otkupio 665 tona malina, te ostalog jagodičastog i šumskog voća od domaćih proizvođača, vrativši se uspješno u posao otkupa voća.

„Gotovo sve otkupljene količine su već plasirane na tržište, ili je ugovoren izvoz u Tursku i zemlje EU. Ozbiljno razmišljamo o proširenju obima otkupa i prerade malina i drugog jagodičastog voća. Trenutni kapacitet Klasove hladnjače u Blažuju kod Sarajeva je preko 1.000 tona. Naš dugoročni cilj je da zaokružimo proizvodnju, tj. da razvijemo prerađivačke kapacitete, te da na naše i na inozemnim tržištima u budućnosti plasiramo Klasove brandove proizvedene iz uroda domaće primarne poljoprivredne proizvodnje. Smatramo da ćemo time na najbolji način dati svoj doprinos razvoju ovog segmenta prehrambene industrije u Bosni i Hercegovini“, riječi su Rusmira Hrvića, direktora Klasa d.d. Sarajevo.

seebiz.net

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close