Kiseljak: Sud legalizira bespravnu gradnju

Dok se većina stanovnika Gromiljaka, naselja u općini Kiseljak, ovih dana užurbano priprema za predstojeće božićno-novogodišnje blagdane, uređuje svoje naselje, dvorišta i domove, predblagdansko ozračje prekinula je buka teških strojeva. Dolazi iz kruga poduzeća “Grakop” u kojemu Šukrija Melezović, vlasnik poduzeća, po svaku cijenu pokušava instalirati i u rad pustiti asfaltnu bazu. Zbog nepostojanja građevinske i urbanističke dozvole općinske vlasti u Kiseljaku asfaltnu bazu od samog početka tretiraju kao klasičan primjer bespravne gradnje. U tom kontekstu Ljiljana Lovrić, općinska građevinska inspektorica izdala je rješenje o uklanjanju objekta i vraćanju zemljišta u prvobitno stanje.

Ničim izazvan, odluku općinske inspektorice poništio je županijski inspektor građevinske struke Ministarstva prostornog uređenja, obnove i povratka Srednjobosanske županije. Općina Kiseljak podnijela je tužbu Županijskom sudu u Novom Travniku tražeći da se odluka županijskog inspektora poništi jer smatra da je za objekt koji se nalazi na njezinoj teritoriji nadležna općina Kiseljak. No, Županijski sud je ovih dana presudio u korist županijskog građevinskog inspektora te poništio odluku općinske inspekcije o uklanjanju bespravnog objekta- asfaltne baze.

Istog trenutka u “Grakopu” se počelo raditi, a mještani Gromiljaka s nevjericom gledaju građevinske strojeve koji instaliraju za ovaj kraj, zdravlje ljudi i okoliš, poguban objekt – asfaltnu bazu.

“Zar nam je pravosuđe poslalo ovakvu božićnu čestitku. To je sramota. Bespravan objekt se ne uklanja već mu se dozvoljava da nesmetano radi”, kaže Mirjana Barbić, predsjednica Udruge “Eko srce Gromiljak” koja je organizirala nekoliko prosvjeda mještana zbog gradnje asfaltne baze.

U Javnom pravobraniteljstvu općine Kiseljak koje je u sporu pred Županijskim sudom u Novom Travniku zastupalo općinu Kiseljak kažu da je presuda šokantna jer njome Županijski sud zapravo legalizira bespravnu gradnju u Kiseljaku.

“Po Zakonu o upravnom postupku, Županijski sud u Novom Travniku mogao se baviti jedino meritumom, odnosno odrediti tko je nadležan u ovom slučaju. Na sceni je očigledno izigravanje propisa”, kaže Abdulah Japaur, općinski javni pravobranitelj u Kiseljaku.

Mještani Gromiljaka ali i predstavnici općinske vlasti u Kiseljaku ovakvu presudu Županijskog suda u Novom Travniku doživjeli su kao legalizaciju bespravne gradnje, upravo suprotan proces onomu što bi pravosuđe trebalo raditi. Na presudu koju je pred Županijskim sudom donijelo tročlano Vijeće u sastavu: Lazarela Porić, predsjednica te Senada Begović i Darmin Avdić, članovi Vijeća, općina Kiseljak će se žaliti, potvrdili su nam u Općinskom javnom pravobraniteljstvu.

Žalbeni postupak očito ni najmanje ne zanima Šukriju Melezovića, vlasnika “Grakopa” koji nesmetano radi na stavljanju u funkciju asfaltne baze u Gromiljaku, usprkos protivljenju mještana i nepostojanju građevinske i urbanističke dozvole te činjenice da takav objekt nije dio Prostornog plana općine Kiseljak.

Inače, spor pred Županijskim sudom u Novom Travniku jedan je u nizu sudskih procesa koji se pred bh pravosuđem vode zbog asfaltne baze u Gromiljaku. Prvi je spor još u ljeto prošle godine pred Županijskim sudom u Sarajevu pokrenula općina Kiseljak protiv Federalnog ministarstva okoliša i turizma koje je “Grakopu” izdalo okolinsku dozvolu. Glavna rasprava u ovom predmetu održana je krajem studenog. Drugi spor također pred Županijskim sudom u Sarajevu pokrenula je i Udruga “Eko srce Gromiljak”. Oni su zbog propusta tužili federalnog građevinskog inspektora Ejuba Salkića.

I pred Općinskim sudom u Kiseljaku vodi se postupak zbog asfaltne baze. Ovog puta mještane Gromiljaka zbog navodnog ometanja posjeda tuži Šukrija Melezović, vlasnik “Grakopa”.

www.magazinplus.eu – artinfo.ba/ap

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close