Kultura

Kiseljak: Počelo obilježavanje 30. godišnjice stradanja Bošnjaka Han Ploče

Učenici i nastavnici osnovnih škola iz Kiseljaka jučer su učestvovali u memorijalnoj šetnji od Šehidske džamije na Han Ploči do Spomen – obilježja u Grahovcima, gdje je historijskim časom počelčo obilježavanje 30. godišnjice zločina HVO-a nad Bošnjacima ovog područja.

Osim učenika Osnovne škole (OŠ) “Kiseljak 1”, u ovim aktivnostima su učestvovali učenici i nastavnici iz OŠ “Kiseljak 2”  Zabrđe, te učenici OŠ “Muhsin Rizvić” iz Fojnice. 

Svi prisutni su nakon memorijalne šetnje i historijskog časa prisustvovali sportskim igrama na stadionu u Han Ploči.

Na Han Ploči (Tulica, Grahovci i Radanovići) pripadnici HVO-a su u junu 1993. godine ubili 78 Bošnjaka, među kojima je bilo najviše civila. Još se traga za posmrtnim ostacima 36 žrtava.

Zločinci su ubijali žene i djecu, ubili su imama džemata Han Ploča Omer-ef. Drkića, a zatim srušili džamiju i sve mektebe. Do danas je pravosnažno, po osnovu priznanja i nagodbe s Tužilaštvom suda Bosne i Hercegovine, osuđen samo Miloslav Anić-Firga.

Obilježavanje 30. godišnjice od ovog strašnog zločina bit će nastavljeno 11. 6. 2023. godine komemoracijom ispred Šehidske džamije na Han Ploči, s početkom u 11.00 sati.

(K.B./Preporod.info)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close