Kiseljak: Općina koja je prevarila svoje studente

U Bosni i Hercegovini na obrazovanje se i dalje gleda kao na trošak. Jedan takav primjer dolazi nam iz Kiseljaka. Krešo Ban, student je iz Kiseljaka koji studira matematiku na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu. On i još dvije njegove kolegice iz Kiseljaka upisale su studij matematike jer im je na maturi 2009. godine tadašnji i sadašnji načelnik Mladen Mišurić Ramljak obećao da će ih Općina Kiseljak stipendirati s 500 KM mjesečno sve do kraja studija, piše sutra.ba.
Bio je to mudar i vizionarski potez Načelnika koji je uvidio da u posljednjih 10 godina nitko od stanovnika Kiseljaka i okružnih mjesta nije upisao taj studij i da profesori matematike postaju deficitarno zanimanje u njegovoj općini.

“Tako je i bilo”, priča Krešo Ban, “u septembru 2009. sam skupio dokumentaciju i odnio u Općinu Kiseljak. Dana 12.11.2009. priloženi dokument smo potpisali moje dvije kolegice i ja, ukupno dakle nas troje.”

U Ugovoru o stipendiranju koji su tog dana potpisali Krešo i njegove dvije kolegice stoji da Općina Kiseljak korisniku stipendije daje “mjesečno studentsku stipendiju u iznosu od 500,00 KM” (članak 2.), da će “korisniku stipendije u školskoj 2009./2010. godini isplatiti stipendiju za 10 (deset) mjeseci” (čl. 3.), kao i to da “dodjela stipendije će se prolongirati i za ostale godine redovitog studiranja” pod uvjetima navedenim u Ugovoru (čl. 5.)

Kako su Krešo i djevojke uspješno završili prvu godinu studija i time ispunili uvjet za produžavanje ugovora za iduću akademsku godinu, to je i učinjeno. Ugovor je produžen pod jednakim uvjetima.

Međutim, tada dolazi do prvih problema. Iako je potpisan Ugovor o godišnjem stipendiranju, stipendije su prestale stizati.

“Do konca februara 2010. ni traga od novca, tada nam isplaćuju prvu hiljadu maraka, i tako nam je periodično isplatio [načelnik Mišurić Ramljak, op. ur.] 6500 KM u prve dvije godine studija. Ostao je dužan 3500 KM.”

Zadnje novce su dobili u julu 2011. i od tada ni traga ni glasa od Načelnika.

“Preko 20-ak puta smo išli do Općine, nije nas primio. Nije nas ni zvao da obnovimo ugovor za treću godinu studija. Slali smo e-mail, zvali Općinu, slali roditelje, ali nikako nismo uspjeli stupiti u kontakt.
Dešavalo se i to da sretnemo Načelnika u Općini i da kaže da će nas primiti za minutu, ali se ne vrati uopće u ured i mi tako džaba čekamo 2 sata“, prisjeća se Krešo.

 

Načelnik Mladen Mišurić Ramljak, odnosno Općina Kiseljak, su na taj način svakom od troje stipendista ostali dužni po 3500 KM za drugu godinu studija, i još po 5000 KM za treću godinu studija koja se završila sa septembrom ove godine, ukupno 8500 KM duga prema svakom od troje stipendista.

 

Pitali smo Krešu kako je nastavio školovanje, obzirom da je usred studija ostao bez novca, te je li zbog toga morao on ili jedna od djevojaka prekinuti studiranje.

“Pa sad, upisao sam ovaj fakultet s namjerom da se sam školujem jer mi roditelji ne rade. Ipak sam nekako dogurao do treće godine s ovakvim načinom isplate. Zaduživao sam se po 2000 KM u franjevačkom domu gdje sam stanovao, tj. s njima sam se dogovorio da plaćam kad dobijem stipendiju, tako da sam se i tu uvalio. Općinu sam obavijestio o tome, a i ravnatelj fra Stipan Radić im je slao pisma, i nisu se oglasili. Djevojke nisu u istoj situaciji kao ja, ali im je, također, potreban novac. Nastavile su kao i ja studirati.”

Tako je još jedna priča o svijesti naših političara za potrebe mladih i njihovo obrazovanje dobila sumoran svršetak.

Načelnik Općine Kiseljak Mladen Mišurić Ramljak, koji se u početku pokazao kao odgovoran političar koji se brine za svoj kraj, na kraju je promijenio mišljenje i povukao ruku koju je pružio ovim mladim ljudima, ostavljajući ih da se sami snalaze kako znaju i umiju.
Pored što je načelnik Mišurić Ramljak iznevjerio ovo troje studenata i njihove obitelji, šire gledano, iznevjerio je i cijelu svoju zajednicu jer su se ovo troje studenata Ugovorom o stipendiranju bili obavezali da će po završetku studija “raditi 5 (pet) godina u jednoj od škola na području općine Kiseljak” (čl. 7.).
Također, načelnik Mišurić Ramljak je na ovaj način pokazao i neodgovornost prema javnom novcu jer je za projekt koji nije dovršio potrošio 19.500,00 KM (3 x 6500 KM) iz proračuna općine Kiseljak.

Nažalost, za svoju neprincipijelnost, nesposobnost da dovrši započeto i za neodgovorno trošenje javnog novca, Mladen Mišurić Ramljak je od strane građana Kiseljaka nagrađen još jednim načelničkim mandatom na ovogodišnjim Općinskim izborima.
(sutra.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close