Kiseljak: Napadačima na Saliha i Hajriju Babaluk ni traga

 

U okviru istrage ubistva Saliha Babaluka (77) u kući u selu Gomionica kod Kiseljaka koje se desilo 17. marta, tokom razbojništva u njegovoj kući, policija Srednjobosanskog kantona formirala je poseban tim koji intenzivno radi na rasvjetljavanju tog krivičnog djela. Međutim, ni danas policija se ne može pohvaliti da je išta bliže počiniocima nego prvog dana.

Pretresi

Policajci su do sad ispitali 40 osoba, obavili više pretresa, uhapsili četiri osobe te ih nakon ispitivanja pustili na slobodu. Naime, u širem krugu potencijalno sumnjivih privedeno je 12 osoba, kojima je provjeren alibi i poligrafski su ispitani, u potrazi za počiniocima korišteni su psi tragači, u potragu su se uključile i druge agencije za sprovođenje zakona, međutim, ništa još nije dalo rezultate…

Podsjetimo, nekoliko dana nakon razbojništva nad porodicom Babaluk, prilikom kojeg je Salih izgubio život, policija je u Sarajevu uhapsila 35-godišnjeg H. M. iz Fojnice i godinu starijeg H. A. iz Kiseljaka na osnovu potrage koju je za njima raspisao MUP SBK-a.

Osumnjičeni su radili na jednom otpadu sekundarnih sirovina na Ilidži. Izgledalo je da su policajci konačno našli počinioce ovog zločina u Gomionici. Ali, H. M. i H. A. su nakon saslušanja pušteni slobodu jer tokom pretresa njihovih stanova, pomoćnih objekata i vozila nisu pronašli dokaze da su učestvovali u izvršenju tog teškog krivičnog djela.

Podsjetimo, u noći sa 17. na 18. mart u Gomionici trojica maskiranih i naoružanih napadača upali su na imanje porodice Babaluk, te Salihovu suprugu 74-godišnju Hajriju zatekla u štali. Tu su je vezali i tukli kako bi je natjerali da im kaže gdje je novac. Potom su u ljetnoj kuhinji napali Saliha te mu zadali teške povrede, od kojih je preminuo.  Jedan od razbojnika se vratio i, kako bi primorao staricu da im oda mjesto na kojem je novac, rekao joj da je Salihu upravo odsjekao prste. Ne znajući da su napadači njenog supruga već pretukli nasmrt, Hajrija im je rekla da su pare, oko 3.000 KM sakrivene u kauču.

Pozivi u pomoć

Nakon toga, napadači su starici vezali noge, te ruke iza leđa, zalijepili traku preko usta i otišli.

Starica je uspjela odlijepiti traku, te ispuzati iz štale. Puzala je 20 – 30 metara prema bunaru i dozivala komšije u pomoć. Problem je bio što su u to vrijeme stanovnici Gomionice uglavnom spavali. Nakon tri sata puzanja i dozivanja, Hajrju je čula komšinica Fata Alibegović, koja je izašla u poljski WC. Vidjevši Hajriju, Alibegovićeva je odmah pozvala njenu snahu i sina Vahida. On je odmah dotrčao i kod bunara pronašao svezanu majku, a potom i očevo tijelo u ljetnoj kuhinji, nakon čega je pozvao policiju.

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close