Kiseljačke pogačice su bh. brend i treba ih zaštititi

Kiseljak je u cijeloj BiH poznat po pogačicama punjenim kajmakom. O ovom kiseljačkom specijalitetu razgovarali smo s Amirom Agićem, vlasnikom porodične pekare koja radi već trideset godina.

Dolaze maksuz

– Za pravljenje pogačica svako jutro donosimo svježu mineralnu voda s izvora. S tom vodom zakuhavamo pogačice i ona im daje specifičan ukus i izdašnost, a mažemo ih kvalitetnim kajmakom. Dosta ljudi dolazi maksuz u Kiseljak da probaju pogačice, a oni koji je jednom probaju sigurno će doći ponovo. One su opjevane u sevdalinci o Kiseljaku i mislim da to dovoljno govori. Kiseljačke pogačice su naš brend koji treba zaštititi – kaže Agić ispred čije pekar smo zatekli i glumca Josipa Pejakovića kako čeka u redu da kupi pogačicu.

Pored pekare Agić, posjetili smo i pekaru Hodžurda u kojoj smo zatekli vlasnika Envera kako loži vatru za somuna. U razgovoru s njim saznali smo da je osjetno porastao broj prodanih somuna, ali i da se kiseljačke pogačice kao gradski specijalitet bez obzira na to dobro prodaju.

Samo kod nas

– Doduše, kupci često zahtijevaju da im namažemo kajmakom vruć somun umjesto pogačice, ali somun se može kupiti i u drugim gradovima, a kiseljačke pogačice samo kod nas – kaže Hodžurda.

Ramazanski somuni

U vrijeme ramazana u kiseljačkim pekarama “Agić”, “Fićo”, “Zana”, “Mujić” i “Hodžurda” prave se somuni posuti čurokotom. Ovo pecivo se pravi u podnevnim satima, da bi bilo svježe i vruće za iftar što zahtijeva dodatni trud pekara.

– Prije nekoliko dana jedna moja redovna mušterija je došla i platila sve somune postačima. Čovjek je htio ostati anoniman i nagraditi sve ljude koji poste. Mislim da je ovo lijep primjer poštivanja posta i postača – kazao nam je Hodžurda.

www.magazinplus.eu – Avaz, K. TOPALOVIĆ

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close