Kipar spašen od bankrota

Ministri finansija zemalja eurozone postigli su noćas dogovor o isplati pomoći od 10 milijardi eura za spasavanje bankarskog sistema Kipra i zadržavanju te zemlje u eurozoni.

Laiki Bank, druga najveća finansijska institucija u zemlji, biće podijeljena, a depoziti veći od 100.000 eura pretrpjeće značajne gubitke. Svi depoziti manji od 100.000 eura biće “potpuno garantovani”.

Evropska centralna banka ranije je odredila ponedjeljak kao krajnji rok za postizanje dogovora i zaprijetila povlačenjem ponude o pružanju finansijske pomoći.

Laiki Bank biće podijeljena na “dobru” i “lošu” banku, a njena kvalitetna imovina kasnije će biti uključena u Banku Kipra, prenio je BBC.

Jeroen Dijsselbloem, predsjednik eurogrupe, koja okuplja ministre finansija eurozone, rekao je na konferenciji za novinare u Bruxellesu da se ovim dogovorom “okončava neizvjesnost” u vezi sa kiparskom ekonomijom.

On je izrazio uvjerenje da je novi dogovor bolji za kiparski narod od mjera koje je kiparski parlament odbio prošle sedmice, pošto se fokusirao na dvije problematične banke, umjesto na cijeli bankarski sektor.

Komentatori ocjenjuju da su ovo dobre vijesti za građane sa manjim depozitima i ušteđevinama.

Demonstranti su uzvikivali parole protiv EU na protestu ispred zgrade Evropskog savjeta, u vrijeme sastanka eurogrupe.

Procenat kojim će biti oporezovani depoziti veći od 100.000 evra u Banci Kipra biće utvrđen u narednim sedmicama. Ključni zahtjev Međunarodnog monetarong fonda (MMF) bio je da za usvajanje ovog poreza nije potrebno glasanje u kiparskom parlamentu.

Komesar EU za ekonomske poslove Oli Rehn izjavio je da “dubina finansijske krize na Kipru znači da će situacija u bliskoj budućnosti biti teška za ovu zemlju i njen narod”.

Dogovor je postignuit poslije višečasovnih napetih razgovora između kiparskog predsjednika Nikosa Anastasijadesa i trojke koju čine EU, Evropska centralna banka i MMF.

Azijske berze jutros su pozitivno reagovale na ove informacije.

Srna

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close